Hitna pomoć, policija, Amerika, američka hitna pomoć i policija
EPA/MICHAEL REYNOLDS
Hitna pomoć, policija, Amerika, američka hitna pomoć i policija

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Hitna pomoć, policija, Amerika, američka hitna pomoć i policija, Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

1994. godine 31-godišnjakinja je hitno prebačena u bolnicu u Kaliforniji. U roku od nekoliko sati, nekoliko medicinskih radnika koji su stupili u kontakt sa njom, akutno su se razboleli, a većina je patila od grčeva mišića, konvulzija i napada nesvestice. Mnogi su morali da budu hospitalizovani. Mediji su ga nazvali „Otrovna dama“, slučaj i dalje ostaje u debati u naučnoj zajednici, ali tokom godina izneto je nekoliko različitih teorija.

Ramirezova, koja je u to vreme bila na lečenju od raka grlića materice u kasnoj fazi, prebačena je u opštu bolnicu Riverside uveče 19. februara 1994. godine i pretrpela je srčani zastoj po dolasku, navodi se u izveštaju, od 22. februara , 1994 (ovaj rani članak lažno navodi da se lečila od raka jajnika, ali svi kasniji izveštaji kažu da je imala rak grlića materice.)

Stvari su se neobično okrenule kada je medicinska sestra pacijentu izvršila rutinski test krvi. Ubrzo nakon vađenja krvi, prijavljeno je da je prostorija počeo da ispunjava jak miris amonijaka. Lekari su takođe primetili da je uzorak krvi poprimio neobičan izgled kao da sadrži bele kristale.

Kako su se pojavili ovi neobični faktori, neko medicinsko osoblje počelo je da se oseća bolesno, pateći od niza simptoma, uključujući nesvesticu, grčeve, otežano disanje i povraćanje. Broj obolelih varira od izveštaja do izveštaja, ali je rekao u februaru 1994. da je šest članova bolničkog osoblja hospitalizovano, a jedan lekar je razvio akutne probleme sa cirkulacijom. Časopis Diskaver kasnije je 1995. izvestio da je ukupno 23 od 37 članova osoblja hitne pomoći doživelo bar jedan simptom. Te večeri oko 20.30 bolnica je odlučila da evakuiše svoju hitnu pomoć, lečeći pacijente na parkingu, dok su radnici u odelima HAZMAT testirali vazduh u hitnoj službi.

Ramirezova je preminula kasnije iste noći. Izveštaj mrtvozornika krajem aprila 1994. otkrio je da je umrla od otkazivanja bubrega izazvanog rakom grlića materice.

Ali misteriozna bolest koju je iskusilo medicinsko osoblje i dalje je neizvesna. Prvi izveštaji u medijima sugerišu da su se sestre i lekari otrovali štetnim isparenjima koja su se emitovala iz tela umiruće žene. Zapravo, mnogi simptomi su nalikovali trovanju organofosfatima - klasi hemikalija koje se koriste i u pesticidima i u hemijskom oružju.

Ramirezova porodica zauzela je drugo mišljenje, tvrdeći da je složena priča o isparenjima samo zataškavanje u bolnici. Neobičan splet okolnosti oko njene smrti naveo ih je na uverenje da je medicinsko osoblje napravilo neku vrstu greške i da su pokušali da krivicu prebace na pacijenta. Drugi su sumnjali da bi to mogao biti neobičan slučaj masovne histerije , fenomena u kojem grupe doživljavaju slične psihološke ili fizičke simptome kao odgovor na pretnju, bila ona stvarna ili drugačija.

Obdukcije Ramirezinog tela i istrage u bolnici nisu razjasnili veći deo zabune, otkrivajući da nije bilo organofosfata niti bilo kakvih drugih sumnjivih sredstava.

Jedna grupa naučnika je kasnije pregledala slučaj 1997. godine i postigla malo verovatno, mada potpuno moguće objašnjenje. Pišući u časopisu International , istraživači iz Nacionalne laboratorije Lorens Livermor - laboratorije poznate po razvoju nuklearnog oružja - detaljno opisuju dugačku i zamršenu lančanu reakciju koja bi mogla objasniti misteriozni nalet bolesti viđen te noći.

Oni pretpostavljaju da je Ramirezova možda koristila dimetil sulfoksid kao lokalno domaće sredstvo protiv bolova. Ovaj lokalni tretman bola je možda reagovao sa kiseonikom koji su lekari primenili da bi se formirao dimetil sulfon. Poznato je da ova hemikalija kristališe na sobnoj temperaturi, što bi moglo objasniti zašto su kristali primećeni u uzorku krvi. Električni šokovi od njene defibrilacije tada su mogli pretvoriti dimetil sulfon u dimetil sulfat, veoma otrovni i nagrizajući gas. To je zamršeno objašnjenje, ali predloženo je nekoliko drugih teorija.

Za sada, čini se, slučaj će ostati nerešen.

„Postoji šansa da misterija ostane misterija“, primetio je tada Tom DeSantis. .