Otac Tadej
Printscreen
Otac Tadej

Printscreen

Otac Tadej, Foto: Printscreen

"Mi remetimo mir. Gospod nas tada ostavlja sa našim mislima - eto nama stradanja".

"Svi smo ograničeni i u stalnom smo ratu sa zlim mislima, jer su pali duhovi puni zlobe i napadaju preko misli". Tako je govorio otac Tadej, jedan od najznačajnijih srpskih duhovnika.

Otac Tadej rođen je 1914. godine u selu Vitovnici, nadomak Petrovca na Mlavi, kao Tomislav Štrbulović. Bio je veoma bolešljiv tokom detinjstva, i nije mogao da se bavi zemljoradnjom.

Roditelji su ga upisali na zanat, nakon čega je otišao u Beograd da radi. Posle šest godina teško se razboleo, i lekari su mu prognozirali još svega par godina života. Zbog toga on dolazi u manastir Miljkovo kod Svilajnca, gde upoznaje ruskog monaha arhimandrita Ambrosija, uz kojeg se približio Bogu, a zatim i zamonašio u manastiru Gornjak 1935. godine.

Episkop braničevski Hrizostom proizveo ga je 1949. godine u igumana. Služio je veri i crkvi u mnogim srpskih manastirima, među kojima je bila i Pećka Patrijaršija.

Godine 1957. starcu Tadeju dodeljen je kanonski otpust za manastir Hilandar na Svetoj Gori. Posle nepuna četiri meseca, odlukom grčkih vlasti, otac Tadej vraćen je iz Hilandara u Srbiju. Tu je privremeno bio paroh bistrički, a zatim starešina poznatog manastira Tumane kod Golupca.

Po svojoj želji je premešten 1962. godine za igumana manastira Vitovnice gde ostaje sve do smrti. U čin arhimandrita proizveden je 1989. godine u manastiru Gornjak pred moštima kneza Lazara.

Iako je bio celog života slabog zdravlja otac Tadej poživeo je punih 89 godina. Preminuo je 2003. godine, a njegovo grobno mesto je na groblju manastira Vitovnica.

Iako je prošlo 18 godina od smrti oca Tadeja njegove mudre misli i besede i dalje su inspiracija i zvezda vodilja mnogobrojnim ljudima: "Kakvim se mislima bavimo - takav nam je život. Ako su nam misli mirne i tihe - eto nama mir. Ako su nam misli negativne - eto nama nemir".