Pun Mesec
Alo.rs/V.Đ.
Pun Mesec

Alo.rs/V.Đ.

Pun Mesec, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Iz Svemirske agencije nisu hteli da otkriju detalje o otkriću, ali poručuju da to "doprinosi Nasinim naporima da sazna o što više o Mesecu tokom istraživanja dubokog svemira", prenosi Independent.

Takođe se navodi da je otkriće došlo iz Stratosferske opservatorije za infracrvenu astronomiju, tačnije iz Sofije.

Sofija je modifikovani "boing 747", koji leti iznad većeg dela atmosfere, omogućivši svom ugrađenom teleskopu od oko 2,74 metara da dobije jasan pogled na naš Sunčev sistem i širi univerzum. "Avion je u stanju da se digne iznad 99 procenata vodene pare atmosfere, što nam obično zaklanja pogled u svemir", navodi se.

Iako provodi veći deo svog vremena "gledajući" dublje u svemir, istražujući udaljene planetarne sisteme i rađanje i umiranje dalekih zvezda, ovaj avion otkrio je važne informacije o drugim nebeskim telima u našem Sunčevom sistemu. Na primer, 2016. godine, prvi put posle 40 godina primetio je atomski kiseonik u atmosferi Marsa.

Nasino obaveštenje o konferenciji ozbiljno se poziva na program Artemis, koji se nada da će prvu ženu i sledećeg muškarca poslati na Mesec 2024. godine, sa nadom da će ga koristiti kao bazu za pokretanje misija na Mars od 2030. Biće prvi ljudi koji su kročili na Mesec od 1972. godine.

Ova konferencija će se održati u podne po istočnom vremenu ili u 17 sati u Velikoj Britaniji, u ponedeljak 26. oktobra, naveli su iz NASA.