pauk, crni pauk
Shutterstock
pauk, crni pauk

Shutterstock

pauk, crni pauk, Foto: Shutterstock

Sablasnu vrstu, nazvanu Pine Rokland Trapdoor Spider, šokirani članovi osoblja prvobitno su primetili na teritoriji zoološkog vrta u Majamiju još 2012. godine. Nema sumnje da je bilo nekoliko krikova i skokova tog dana.

Međutim, identitet ovog stvorenja ostao je misteriozan više od dve godine nakon tog početnog otkrića, sve do hvatanja drugog primerka. Tada je zoološki vrt potražio pomoć spolja.

Sada, skoro deceniju nakon prvog otkrića, pauk je sada potvrđen kao prethodno neopisana vrsta.

Šef zaštite zooloških vrtova Frank Ridglei rekao je:

Meni se čini slično maloj sjajnoj crnoj tarantuli. Slične vrste su grabljivci iz zasede. Stvaraju mrežasto udubljenje u mekanu i peskovitu podlogu sa šarkama na površini.

Provedu ceo život u istoj toj jazbini, čekajući da plen prođe pored njihovih "vrata", a zatim se iskobeljaju iz svoje maskirne jazbine kako bi ugrabili svoj plen.

Dr Godvin veruje da bi ženski pauk mogao da živi više od 20 godina. Međutim, mužjak ima znatno kraći životni vek, ostavljajući svoju jazbinu nakon sedam godina sazrevanja da bi ubrzo umro.

Ona je nastavila:

Takođe postoje značajne razlike u veličini između žena i muškaraca. Iako je mužjak otprilike veličine kovanice od jednog evra kada su mu noge ispružene, procenjuje se da je ženka oko dva do tri puta veća.