Mršavljenje, dijeta, kilogrami
Shutterstock
Mršavljenje, dijeta, kilogrami

Shutterstock

Mršavljenje, dijeta, kilogrami, Foto: Shutterstock

Gomila zabranjenih i potencijalno štetnih "eksperimentalnih stimulansa" otkrivena je u dodacima za mršavljenje ili sportskim dodacima kupljenim na polici u SAD-u.

Istraživači savetuju potrošače da izbegavaju kupovinu i konzumaciju proizvoda u kojima je deterenol naveden kao sastojak , tvrdeći da oni mogu sadržati "koktel" eksperimentalnih stimulansa - od kojih neki nisu obeleženi - koji imaju nepoznat efekat na ljudsko telo.

"Ove skrivene stimulativne kokteli nikada nisu testirani na ljudima i njihova bezbednost nije poznata," kaže se u Džon Trevis, koautor studije i viši istraživač na NSF International, izjavi .

"Nikada ne želite da pronađete neobeležene sastojke u suplementima, ali posebno je zabrinjavajuće pronaći ove neobične vrste eksperimentalnih stimulansa u proizvodima koji su lako dostupni u Sjedinjenim Državama“, dodaje Travis.

Naučnici iz NSF International, nedavno su testirali 17 brendova suplemenata koji navode deterenol kao sastojak koji se prodaje u SAD-u.

Pronašli su devet potencijalno štetnih i neodobrenih stimulacija: deterenol, fenprometamin (Vonedrine), oksilofrin, oktodrin, beta-metilfeniletilamin (BMPEA), 1,3-dimetilamilamin (1,3-DMAA), 1,4-dimetilamilamin (1, 4-DMAA), 1,3-dimetilbutilamin (1,3-DMBA) i higenamin.

Mnogi od ovih proizvoda čak su sadržali i koktel sa više stimulansa: četiri brenda su uključivala 2 različita stimulansa, dva brenda su kombinovala 3 stimulansa, a druga dva brenda su kombinirala 4 različita stimulansa.

"Pozivamo kliničare da ostanu na oprezu zbog mogućnosti da pacijenti nehotice budu izloženi eksperimentalnim stimulansima kada konzumiraju dodatke za mršavljenje i sportske dodatke", objašnjava dr Pieter Kohen. "Govorimo o aktivnim farmaceutskim stimulansima koje američka FDA nije odobrila za oralnu upotrebu kao lekove na recept ili dijetetske suplemente. Ovim sastojcima nije mesto u dijetetskim suplementima."

Neki od stimulansa identifikovanih u studiji imaju istoriju kariranja. Na primer, oksilofrin je stimulans klase amfetamina koji je Svetska antidoping agencija zabranila u takmičarskim sportovima . Nazad u 2013, su nas sprinter Tajson Gej i bivši 100 metara svetski rekorder Asafa Pauel prijavio da bude među šest istaknutih sportista za testiranje na amfetamin.

Čini se da Deterenol spada u sivo područje kada su u pitanju propisi. Iako nikada nije odobreno za upotrebu kod ljudi u SAD-u, nova studija primećuje da su deterenol u dodacima ishrani otkrili hemičari američke Uprave za hranu i lekove (FDA). Međutim, FDA nije savetovala proizvođače da uklanjaju deterenol iz proizvoda niti je upozorila potrošače da izbegavaju dodatke.

U svetlu svoje studije, istraživači tvrde da njihov rad "pokreće dodatnu zabrinutost u vezi sa sprovođenjem zakona FDA o zakonima koji regulišu dodatke u SAD-u."

"FDA bi trebalo da upozori potrošače na prisustvo koktela eksperimentalnih stimulansa u dodacima za mršavljenje i sportskim dodacima i preduzme neposredne efikasne mere da ukloni ove stimulanse sa tržišta", navodi se u radu. "Kliničari treba da budu oprezni u vezi sa mogućnošću da pacijenti nehotično budu izloženi eksperimentalnim i zabranjenim stimulansima prilikom konzumiranja dodataka za mršavljenje i sportskih dodataka."