Gugl, Google
Tanjug
Gugl, Google

Tanjug

Gugl, Google, Foto: Tanjug

Iako je Gugl zarađivao većinu novca putem oglasa, prošlog meseca je najavio da će izvršiti promene u načinu na koji prikuplja lične podatke korisnika.

U pokušaju da to učini, najveća svetska kompanija za pretraživače najavila je da će isprobati nešto pod nazivom FLoC (Federated Learning of Kohorts) - nova tehnologija koja je obećala da će poboljšati anonimnost Guglovih korisnika, a da će i dalje prikupljati njihove informacije o pretraživanju.

Smatra se da uključuje samo 0,5% korisnika u zemljama kao što su Australija, Brazil, Kanada, Indija, Indonezija, Filipini i Sjedinjene Države. Iako je Gugl rekao da bi FLoC bio samo pilot projekat, nisu uspeli da objasne ljudima kako bi mogli da ga isključe ako to žele, prenosi BGR .

Electronik Frontier Foundation (EFF) brzo je kritikovao Guglovu upotrebu FLoC-a i izrazio zabrinutost da bi to moglo uticati na privatnost ljudi.

Otkako je Gugl objavio da isprobava FLoC, stvorena je veb lokacija koja pruža ljudima priliku da saznaju da li ih špijunira tehnološki gigant.

Sajt zatim daje korisnicima mogućnost da provere da li su FLoCed tako što će proveriti njihov FLoC ID.

Da li sam FLoCed? takođe dalje objašnjava kako navodni Guglov špijunski softver funkcioniše. Piše:

FLoC radi u vašem pregledaču. Koristi vašu istoriju pregledanja iz prošle nedelje da vas dodeli grupi sa drugim "sličnim" ljudima širom sveta. Svaka grupa dobija etiketu pod nazivom FLoC ID, koja treba da prikupi značajne informacije o vašim navikama i interesovanjima. FLoC zatim prikazuje ovu oznaku svima sa kojima komunicirate na vebu. Ovo olakšava da vas identifikujete pomoću otisaka prstiju u pregledaču, a tragačima daje prednost pri profiliranju.

Pošto Gugl nije rekao svojim korisnicima kako da se odluče za ovo ispitivanje, da li sam FLoCed? detaljno opisao kako se to radi, a to je jednostavno kao i onemogućavanje svih vaših nezavisnih kolačića.