Ta Prom, Kambodža, napušteni grad, istorija
Wikipedia
Ta Prom, Kambodža, napušteni grad, istorija

Wikipedia

Ta Prom, Kambodža, napušteni grad, istorija, Foto: Wikipedia

Čovek je napustio mnoga mesta na zemaljskoj kugli i na taj način ih vratio svom prvom vlasniku, prirodi, da se pobrine za njih.

1. Kolmanskop, Namibija

Kolmanskop, Namibija, napušteni grad

Wikipedia

Kolmanskop, Namibija, napušteni grad, Foto: Wikipedia

Kolmanskop je napušteno rudarsko naselje u pustinji Namib na jugu Namibije, udaljeno oko 10-ak kilometara od luke Lideric. Osnovano je u ranim godinama 20. veka, kada je utvrđeno da se na tom području nalaze velike količine dijamanata. U njemu su postojali svi sadržaji i institucije, pa čak i prvi tramvaj u Africi. Međutim, kako je nakon Prvog svetskog rata cena dijamanata počela da sve više pada, Kolmanskop je počeo da gubi na važnosti. Konačno je napušten 1954. godine, a danas je popularno turističko odredište i najpoznatije mesto u Namibiji.

2. Ta Prom, Kambodža

Ta Prom, Kambodža, napušteni grad, istorija

Wikipedia

Ta Prom, Kambodža, napušteni grad, istorija, Foto: Wikipedia

Ta Prom je veliki kmerski budistički hram izgrađen u 12. veku. Nalazi se nadomak Angkor Toma, najdugovečnijeg i poslednjeg grada Kmerskog carstva u Angkoru u Kambodži. Za razliku od mnogih drugih hramova na području Angkora, ovaj je prepušten na milost i nemilost prirodi, ali je uprkos tome, jedan od najposećenijih. Od 1992. godine nalazi se na Uneskovom popisu svetske baštine.

3. Houtovan, Kina

Houtovan, Kina, napušteni grad, istorija

Shutterstock

Houtovan, Kina, napušteni grad, istorija, Foto: Shutterstock

Houtovan je napušteno ribarsko selo smešteno na severnoj strani arhipelaga Šengsi. U njemu je ranije živelo oko 2.000 ljudi, koji su ga napustili zbog problema vezanih za obrazovanje i dostavu hrane, a danas je popularna turistička atrakcija.

4. Vilja Epekuen, Argentina

Vilja Epekuen, Argentina, napušteni grad

Wikipedia

Vilja Epekuen, Argentina, napušteni grad, Foto: Wikipedia

Vilja Epekuen je nekada bilo selo u Buenos Ajresu u Argentini. Osnovano je 1920, a poplavljeno 1985. godine i od tada je napušteno. Danas u njemu živi samo jedan stanovnik, 86-godišnji starac Pablo Novak, koji se 2009. vratio u svoj dom.

5. Nort Brader, SAD

Nort Brader, SAD, napušten grad

Pinterest pr. sc.

Nort Brader, SAD, napušten grad, Foto: Pinterest pr. sc.

Ostrvo Nort Brader, čije ime u bukvalnom prevodu znači severni brat, već duže vreme fascinira urbane istraživače i zaljubljenike u istoriju. Na njemu se nekada nalazila poznata karantinska bolnica gde su boravili ljudi oboleli od zaraznih bolesti, a napušteno je početkom šezdesetih godina prošlog veka.