svetinja, skobaljic, srbija
youtube pr.sc.
svetinja, skobaljic, srbija

youtube pr.sc.

svetinja, skobaljic, srbija, Foto: youtube pr.sc.

Tradicija vezuje ovaj lokalitet za vojvodu Nikolu Skobaljića velikog junaka koji je mnogo ratovao sa Turcima i nikada nije bio poražen. Ovaj čovek, veliki u očima naroda, nije rođen, a nije ni stradao kao drugi, obični ljudi. Rodila ga je devojka iz sela Vine, koja ga je začela jedući živu ribu skobalja. Nastradao je zbog izdaje svoje kume, ali ga Turci nisu živog uhvatili već je on na svom konju odleteo. Podigao je grad na visu iznad Vučja i taj grad nosi njegovo ime. Ispod grada se nalazi njegov kladenac. U dolini reke Vučjanke sazidao je crkvu na čijim je ruševinama 30-tih godina XX veka podignta nova crkva posvećena Sv. Jovanu.

svetinja, skobaljic, srbija

youtube pr.sc.

svetinja, skobaljic, srbija, Foto: youtube pr.sc.

KO JE BIO NIKOLA SKOBALJIĆ

Nikola Skobaljić (1430 – 1454) je bio srpski vojvoda iz Dubočice (Leskovac i okolina) i poslednji vladar ovog kraja pred konačni pad pod tursku vlast. Skobaljić se protivno naređenjima despota Đurđa Brankovića suprostavio Turcima i 24. septembra 1454. godine do nogu potukao tursku vojsku kod Banje na prilazima Novom Brdu. Kad je sultan saznao za poraz svoje vojske, odlučio je da lično sa svojom armijom dođe i da se obračuna sa Nikolom.

Nekoliko meseci kasnije iz Sofije, preko Ćustendila i dolinom Južne Morave Mehmed II je stigao u Dubočicu i započeo osvajanje. U povlačenju prema svojoj tvrđavi kod Vučja, Skobaljić je pružio otpor, ali je 16. novembra 1454. godine, na reci Trepanji poražen i zarobljen. Za vreme ove bitke, Nikola Skobaljić je umalo ubio turskog sultana, koga je uspela da spase njegova lična garda. Sve do ove bitke, turski sultani su uvek jahali na čelu svoje vojske, međutim, nakon tog događaja, nijedan turski sultan nikada nije jahao na čelu, već na začelju vojske, ili jednostavno nije učestvovao.

Ovde možete da pogledate još slika

Arheološka iskopavanja su vršena u periodu od 1984-1988. godine u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša a od 1986. uključuje se Filozofski fakultet iz Beograda. Rukovodilac istraživanja bio je prof. dr Đorđe Janković.

Grad se sastoji od Gornjeg, Donjeg grada i podgrađa koje se prostire na istočnoj strani. Zahvata površinu od 2h. Najmoćniji bedemi se nalaze na zapadu, a na severu se nalazi odbrambeni rov.

svetinja, skobaljic, srbija

youtube pr.sc.

svetinja, skobaljic, srbija, Foto: youtube pr.sc.

Gornji Grad je kvadratnog oblika sa oko 400 kvadrata površine i u njemu je sačuvan moćan kulturni sloj. Dve kule su dijagonalno postavljene. Manja kula se nalazi pored kapije koja vodi u Donji grad, a veća – Donžon kula se nalazi u severozapdnom delu i njeni zidovi su očuvani do visine prizemlja. U Gornjem Gradu su iskopavanja vršena uz unutrašnju stranu južnog bedema. Na ovom prostoru pronađeni su fragmenti grnčarije iz perioda III-I veka p.n.e. u sloju rušenja zida građenog od kamena povezanog blatom.

Donji Grad sa podgrađem veličine 1400 kvadrata se prostire istočno od Gornjeg Grada i prati konfiguraciju terena. Istraživanja su vršena na severnom, najnižem delu, na mestu gde se pretpostavlja da je bila kapija, koja nažalost nije otkrivena. Na istočnoj strani otkriveni su ostaci kule koja je zidana u mešovitoj tehnici od opeke i kamena i pripada ranovizantijskom vremenu.

Naše preporuke

Komentari (1)

Sneza

15.01.2021 23:31

To je blizu mog sela. Vredi posetiti i upoznati se sa istorijom zaboravljenom?