Cveće buket
Shutterstock
Cveće buket

Shutterstock

Cveće buket, Foto: Shutterstock

Ona je bila vaspitavana stihovima Puškina i  nije shvatala ni reč od  žestokih, pokidanih stihova modernog sovjetskog pesnika.
Divlji, bezrezervan, živeći zadnjim dahom, on ju je uplašilo svojom neobuzdanom strašću.

Ni njegova beskrajna odanost, ni njegova slava nisu dotakli njeno srce. Majakovski se vratio sam u Moskvu. Od ove munjevite i neodržive ljubavi njemu je ostala  tuga, a svima nama čudesna pesma “Pismo Tatjani Jakovljevoj” sa rečima: Uprkos svemu, jednom ću te dobiti – samu ili zajedno sa Parizom.

Travelland

Promo

Travelland, Foto: Promo

I zaista, svakoga dana čovek iz cvećare dolazio bi na njena vrata sa predivnim buketom i rečima: "Od Majakovskog".

Majakovski je umro 1930. godine, u svojoj 36. godini, međutim, u uputstvima koje je ostavio zaljubljeni pesnik cvećari, nije bilo govora o njegovoj smrti. Sutradan na njenom pragu pojavio se kurir sa prelepim buketom i istim rečima: “Od Majakovskog.”

Cveće su donosili i tridesetih godina kad je umro, i četrdesetih, kada je već bio zaboravljen. Tokom Drugog svetskog rata, za vreme nemačke okupacije Pariza, ona je preživela samo zato što je prodavala na bulevaru te raskošne bukete.

Rat je došao i prošao, a buketi su joj i dalje stizali. Isporučioci su joj starili pred očima, smjenjivali su ih novi, i jedni i drugi su već znali da su deo legende – male, ali bitne. I već kao parolu, izgovorili te reči: “Od Majakovskog.”