dron
Tanjug/PetrosKaradijas
dron

Tanjug/PetrosKaradijas

dron, Foto: Tanjug/PetrosKaradijas

Od 1. juna ove godine U Poljskoj će biti na snazi propisi koji zahtevaju od vozača da održavaju minimalnu udaljenost u zavisnosti od brzine kretanja vozila koja su ispred. Policija izjavljuje da će obratiti pažnju na takva krivična dela, koristeći, između ostalog, dronove, a vozači koji se ne budu pridržavali novih propisa biće kažnjeni. I stvarno? 

Koji je tačan interval?

Još uvek postoje propisi koji kažu da je tačna udaljenost ona koja izbegava sudar sa vozilom ispred. Vozač je dužan da: drži rastojanje potrebno da izbegne sudar u slučaju kočenja ili zaustavljanja vozila ispred.

Ova odredba se odnosi samo na to da olakša prepoznavanje krivca sudara, ali ni na koji način ne poboljšava sigurnost. Sve dok nema sudara, nema krivca.

Ovo će se promeniti u zapadnoevropski model - između ostalih na snazi su slični propisi u Nemačkoj. Od 1. juna 2021. godine važi pravilo: minimalna udaljenost na autoputu ili brzom putu je "pola metra". Vozite 100 km / h - držite se na udaljenosti od 50 metara. Vozite 140 km / h - najmanje 70 metara. Zar ne možete da procenite koliko je 70 metara? Zatim se toga držite i dalje - 100 metara udaljenosti brzinom od 140 km / h nije preterivanje!

Vozač vozila tokom vožnje autoputem i brzom cestom dužan je da drži minimalnu udaljenost između vozila kojim vozi i vozila koje vozi ispred njega istom trakom. Ovo rastojanje, izraženo u metrima, definisano je kao ne manje od polovine broja koji predstavlja brzinu vozačevog vozila izražen u kilometrima na sat. Ova odredba se ne primenjuje tokom manevara preticanja.

Nažalost, ko se ne prilagodi, ostaće nekažnjen.