princ Diponegoro
Wikipedia
princ Diponegoro, Foto: Wikipedia

 

U Holandiji je danas, prema pisanju Gardijana, izvršena primopredaja ovog dragocenog artefakta. Holandska ministarka kulture Ingrid van Engelshoven je predala ambasadoru Indonezije u Holandiji Gusti Agung Vesaka Puji ovo kulturno blago iz 19. veka.

Bodež je nađen na osnovu tajne prepiske koja je potragu odvela u holandski arhiv, gde je bodež bio sklonjen i zaboravljen.

Bodež koji je inkrustiran zlatom pripadao je jednom od indonežanskih prinčeva koji je 1830. bio učesnik pobune protiv kolonijalnih vlasti.

Bodež sa talasastim sečivom bilo je među predmetima koje je princ Diponegoro predao kolonijalnim vlastima kada je poražen, a holandske vlasti su obećale da će to nacionalno blago biti veraćeno Indoneziji, kad da pronađu gde je ostavljeno.

Potragu za bodežom je vodio Etnološki muzej u Lajdenu dve godine.

Feri Isvand, ataše za kulturu u ambasadi Indonezije je izjavio da je ovaj bodež veoma važan za njegovu zemnlju, jer princa Diponegoro smatraju za narodnog heroja, a ovim bodežom je on dokazivao svoj status.

Diponegoro se slavi u Indoneziji kao lider petogodišnje borbe protiv kolonijalnih vlasti i kada ga je predao kao znak poraza bodež je dat holandskom kralju Vilijamu, za kraljevski kabinet retkosti.