Antartik
youtube printscreen
Antartik

youtube printscreen

Antartik, Foto: youtube printscreen

MOSKVA, 1. marta (Tanjug) - Stručnjaci sa Marčuk instituta za numeričku matematiku na ruskoj akademiji nauka predviđaju da će emisija štetnih gasova povećati temperaturu u Arktičkom bazenu za 20 stepeni do kraja veka, rekao je danas vodeći ekspert Jevgenij Volodin za TAS S.

Naučnici su napravili klimatski model, baziran na mogućim promenama u atmosferi, okeanu, tlu i vegetaciji, kao i na gustini leda na morima, pogođenim povećanim emisijama štetnih gasova.

"Klimatski model nam pokazuje da bi najveće zagrevanje moglo da bude na Arktiku. Prema pesimističnom scenariju, gde bi zagađenje samo raslo, pa bi tako do kraja veka na Arktiku moglo da dođe do porasta od 20 stepeni", rekao je Volodin.

Čak i da države preuzmu radikalne mere kojima bi ukinula tešku industriju, ne bi bilo moguće sprečiti povećanje količine vazduha na Arktiku, dodaju ruski naučnici.

"Na primer, ako bi se do 2050. godine emisija štetnih gasova svela na nulu, zbog aktuelnog klimatskog trenda, u 21. veku bi se temperatura svakako povećala za dva do tri stepena", dodao je Volodin.

Prosečna temperatura na Arktiku je između minus 30 i minus 10, zavisno od regiona.

Naša preporuka