Posle ovoga neće vam pasti napamet da dremate u prevozu sa oslonjenom glavom uz staklo!
alo.rs
Avion, aerodrom
Avion, aerodrom, Foto: AP Photo/Jerome Delay

Mesto kraj prozora je uvek bilo popularno kada se putuje avionom, vozom ili autobusom. Pored dobrog pogleda, nudi vam i mogućnost udobnog spavanja, dok ljudi često naslanjaju glavu na prozor. Međutim, portal Lad Bible objavio je izjavu stjuardese u kojoj se kaže da po svaku cenu treba izbegavati odmaranje glave na ovom prostoru. Razlog je jednostavan i vrlo aktuelan sa tekućom pandemijom koronavirusa.

Linda Ferguson, koja je 24 godine radila za aviokompaniju, kaže da je područje prozora najprljavije mesto u avionu. Osim što putnici redovno kojaju ili kašlju na prozor, ovo područje dolazi u čest kontakt sa prljavim rukama ili kosom. Ove informacije su takođe relativno važne za sprečavanje širenja koronavirusa.

Ferguson zato savetuje ljude da sa sobom nose dezinfekcijske maramice i prvo očiste područje oko sebe. „Da je u avionu ultraljubičasto svetlo, svi bi bili užasnuti“ , rekla je. Istakla je da pored mesta u blizini prozora u avionu naravno postoje i neke druge površine koje su takođe rizične.

Prema doprinosu druge stjuardese sa društvene mreže Reddit, takođe bi trebalo da se koriste antibakterijske maramice za čišćenje sklopivog stola. Takođe je veoma važno održavati ruke čistim. Trebali biste biti posebno oprezni na kraćim letovima, gde će često dolaziti jedna grupa putnika za drugom.

Još jedno svedočenje stjuardesa Reddita prilično je šokantno. Napisala je: „Prestala sam da brojim koliko puta sam morala da objašnjavam ljudima koliko je odvratno presvlačiti dete na preklopnom stolu ili na sedištu“. Ovo uopšte nije zahvalna informacija. Ali s druge strane, na sledećem letu avionom, verovatno ćemo svi biti vrlo dobro opremljeni dezinfikacionim sredstvima.