patika, najk, satanska patika
Tweeter prin. screen
patika, najk, satanska patika, Foto: Tweeter prin. screen

Najk je tužio internet kolektiv MSCHF zbog prodaje "neovlašćenih Satanskih Patika" u saradnji sa reperom Lil Nas Ks. Kompanija Najk kaže da je MSCHF prekršio jer je svoje zaštitne znakove prodavao kao prilagođene Najk patike i to u ograničenim izdanjima koji su navodno modifikovani kapljicom ljudske krvi.

MSCHF je poznat po kaskaderskim proizvodima poput svojih "Isusovih cipela" za 2019. godinu, par belih Najk Air Mak 97-a od 1.425 dolara sa prilagođenim šavovima i 60 ccs vode iz reke Jordan. Najk se nije protivio Isusovim cipelama. Ali očigledno je manje srećan sa njihovom teološkom inverzom:  666 pari po 1.018 američkih dolara, crveno-crnih Air Maks 97, koji sadrže 60 ccs mastila i jednu kap ljudske krvi, ukrašene pentagramom.

Kompanija Najk iznosi nekoliko opštih argumenata protiv modifikovanja cipela, uključujući da "uvođenje promena na potplatu može predstavljati bezbednosni rizik za potrošače". (Ove cipele su optužene da rizikuju duše i njihove tabane.) Ali uglavnom tvrde da je satanska patika koja sadrži doslovnu krv štetna za Najkov brend.

Vrlo malo ljudi će ikada posedovati patiku sa krvlju i pentagram od 1.000 dolara. Ako slučaj ipak ode na sud, u pitanju je više od satanske linije cipela ograničenog izdanja. "Slučaj ima potencijalno široke implikacije jer vidimo porast ove vrste prilagođavanja robne marke kao i povećanja ciklusa", ​​rekao je Robert.