Vakcina
EPA/IGOR KOVALENKO
malarija

Profimedia

malarija, Foto: Profimedia

Naučnici u Oksfordu razvili su vakcinu protiv malarije koja je dostigla prag SZO od 75% efikasnosti. Malarija je i dalje jedna od najopasnijih zaraznih bolesti na svetu, a do sada naučnici nisu uspeli da razviju efikasan preparat. Godišnje više od 400.000 umre od malarije, uglavnom dece.

Vakcina protiv malarije 

Nova vakcina protiv malarije, koju su razvili naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i njihovi partneri, prva je koja je postigla nivo efikasnosti.. Ovo je proboj u medicini. Malarija je jedna od najopasnijih zaraznih bolesti na svetu. Svake godine pogađa nekoliko stotina miliona ljudi, uglavnom u Africi. Nekoliko stotina hiljada umire, što malariju čini jednim od najčešćih uzroka smrti na Zemlji.

Kliničko ispitivanje faze b pokazalo je da je vakcina protiv malarije sa Univerziteta Oksford 77% efikasna nakon 12-mesečnog perioda praćenja pri većoj dozi i 71 procenta u manjoj dozi . Nisu zabeleženi neželjeni efekti i vakcina se dobro podnosi.

Rezultati su objavljeni u prestižnom časopisu "Lancet", do sada u pretprintu, odnosno preliminarnoj verziji naučne publikacije. Ovo još uvek zahteva verifikaciju, ali prvi zaključci su ohrabrujući.