Korona, grob, grobar
Shuterstoock
Korona, grob, grobar

Shuterstoock

Korona, grob, grobar, Foto: Shuterstoock

Zašto rođaci koji su umrli od koronavirusa ne mogu da vide leševe svojih najmilijih. Novine su sakupljale šokantne priče koje su ispričali direktori pogreba. - Jednom sam dao ćerki preminulog da poljubi telo. Ta žena je umrla 10 dana kasnije, kaže jedan od direktora groblja.

Iako se broj novih infekcija koronavirusom sistematski smanjuje već nekoliko dana, broj smrtnih slučajeva izazvanih SarsCov2 i dalje raste. Ove nedelje je broj smrtnih slučajeva od Covid-19 širom Evrope premašio milion. U svetu broj dostigao 3 miliona. Nijedan dan ne prođe bez još jedne smrti u okrugu, gradu ili provinciji.

„Vprost“ je razgovarao sa predstavnicima pogrebne industrije koji se suočavaju sa ogromnim izazovom ne samo da budu dostojanstveno sahranjivanje žrtava, već i sa psihološkom pomoći za njihove najmilije.

- Često čujemo zahteve da s majkom ili ocem otvorimo kovčeg i pustimo ove ljude da se pozdrave - kaže jedan od preduzetnika. - Ni pod kojim uslovima se to ne može učiniti. To bi moglo dovesti do novih tragedija.

Jednom sam napravio ovu grešku. Pustio sam jednog od svojih klijenata da vidi telo oca koji je umro od kovid-a. Otvorili smo kovčeg, otvorili dve plastične kese i pokazali mu lice. Zagrlila ga je, poljubila u čelo, suze su padale. 7 dana kasnije, ćerka je bila pozitivna. Tri dana kasnije umrla je - kaže „Vprost“ jedan od ispitanika koji traži anonimnost.