kičma, kičmena moždina, upala
Shutterstock
kičma, kičmena moždina, upala

Shutterstock

kičma, kičmena moždina, upala, Foto: Shutterstock

Utvrđeno je da je izuzetno retko stanje koje uzrokuje upalu sive i bele materije u kičmenoj moždini „neočekivano česta“ neurološka komplikacija KOVID-19.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Frontiers in Immunolodži , naučnici su pregledali brojna istraživanja koja su proučavala ovu vezu i otkrili slučajeve akutnog poprečnog mijelitisa kod 43 pacijenta sa KOVID-19 iz 21 različite zemlje. Oni primećuju da je to "neočekivano često" s obzirom na globalnu stopu stanja. 

Starost pacijenata koji su proučavani u radu kretala se od 21 do 73 godine, a stanje je pogađalo muškarce i žene otprilike jednakom brzinom. Dok je većina pacijenata imala 44 ili više godina, bilo je najmanje 13 slučajeva među mladim odraslima i tri slučaja kod dece.

Simptomi akutnog poprečnog mijelitisa obično uključuju bol, senzorne probleme i slabost, kao i probleme sa bešikom i crevima. U ovoj studiji svi pacijenti su imali paralizu i gubitak osećaja.

Postoji priličan broj nepoznanica kada je u pitanju akutni poprečni mijelitis . Kao što je pomenuto, stanje uključuje upalu kičmene moždine i dela centralnog nervnog sistema koji šalje impulse iz mozga u živce u ostatku tela. Ovo zapaljenje tada može rezultirati oštećenjem izolacionog omotača koji pokriva vlakna nervnih ćelija, poznat kao mielin.

Međutim, tačan uzrok ove upale ostaje nejasan. U nekim slučajevima može se pojaviti naizgled niotkuda bez prepoznatljivog okidača, ali je takođe poznato da je povezan sa određenim poremećajima i infekcijama imunog sistema, uključujući gripu, zika, HIV, herpes, zauške, morbile i rubeolu.

Komentari (1)

Ja

29.04.2021 23:35

E preterali ste! Gde samo nalazite ovakve nebulozne tekstove? U trećem oku???