rijad
Shutterstock
rijad

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Obrazovana lična asistentkinja princeze iz Saudijske Arabije otkrila je da mora da prati spisak protokola na četiri stranice, uključujući da nikada ne okrene leđa svom poslodavcu, dok sluge fizički kažnjavaju premlaćivanjem.

Kejtrin Koleman priznala je da je preuzela ulogu u Rijadu, jer je želela avanturu i da ju je privukla veća plata i mogućnost avanture nakon što je godinama provela u vlastitom poslu sa antikvitetima.

Ali žena srednjih godina nije bila spremna za zlobne prikaze kojima će uskoro svedočiti tokom svoja tri meseca na poslu.

Pišući za Tajms, Kejtrin se prisetila kako bi okrutna princeza, koja nije imenovana, fizički kažnjavala svoje sluge i nazvala ih „životinjama“.

Kejtrin, čiji je posao uključivao upravljanje osobljem Filipinaca, rekla je da je na kraju od nje zatraženo da ih fizički disciplinuje ukoliko prekrše bilo koja od princezinih zahtevnih pravila.

Sa slugama na dnu hijerarhije - u kojima su bili batleri, PA, učitelji i dadilje iznad njih - nije im bilo dopušteno ni da izvade kraljevsko smeće bez njenog odobrenja.

Katarina je takođe imala svoja pravila koja je trebalo da poštuje, objašnjavajući da je protokol koji je bila prisiljena da prati dug četiri stranice.

To uključuje i da se nikada ne svađa sa kraljevskim članom, čak i ako ste u pravu, nikada im ne pokazujete leđa, nema intimnih odnosa, plus ne sklapate prijateljstva sa osobljem.

Često je morala da radi do 4 sata ujutro, a tokom putovanja u Pariz, radila je na čišćenju kupaonice kraljevske porodice i prala ručno odeću - što je uključivalo i pet promena odeće dnevno.

Za vreme boravka sa kraljevskom porodicom, Kejtrin je tvrdila da je videla fotografije prethodnih povreda slugu posle fizičkih kazni i da joj je „pozlilo “.
palata

Saudijska Arabija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jedna od princezinih kazni odnosila se na to da je osoblje sipalo kantu ledene vode preko drugih, pre nego što su bili prisiljeni da ostanu napolju do sledećeg jutra tokom zimske večeri.

Druga sobarica je pokazala veliku modricu, gde je rekla da ju je princeza udarala nogom.

Sluge su objasnili Kejtrini da im su svaki put kad su ih tukli dobijali nakit ili novac, a prihvatanje znači prihvatanje pomilovanja osobe koja ih je pretukla.

Ali vrlo brzo, njena ogorčenost prema poslodavcu je prerasla sve granice i tri meseca po potpisivanju jednogodišnjeg ugovora, princeza i ona su se rastale "jednom zauvek".

Plemkinja je naime otkrila da njen lični asistent ne disciplinuje osoblje u skladu sa njenim vrlo specifičnim uputstvima.

"Ovom prilikom mala čaša šećera pronađena je u jednoj od njihovih soba", prisetila se. „Rekla mi je da ih kažnjavam tako da razbacam njihove stvari po podu i da prospem šećer i vodu.

“Umesto da uradim kako je rekla princeza, nisam koristila šećer, već sam stvari stavila na krevete. Odjednom se sav njen bes usmerio na mene.”

Sledećeg dana, Kejtrin je poslata na psihijatrijsku procenu, bez objašnjenja. Ona je rekla da je to trenutak kada je shvatila da princeza uživa u nasilju.

Saudijska Arabija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Brzo je odlučila da želi da ode, ali ne može da se pobegne iz Saudijske Arabije bez dozvole izlaska od poslodavca.

Takođe nije mogla da raskine ugovor bez kazne u iznosu od 4.000 dolara, kao i mogućnosti da ostatak provizije plati agenciji za zapošljavanje koja ju je postavila.

Umesto toga, Kejtrin je želela da manipuliše princezom zbog raskida ugovora.

Učinila je to pretnjom da će se žaliti na princezinu surovost njenom bratu, koji joj je bio čuvar.

Žene u Saudijskoj Arabiji imaju muškog staratelja, a dok je bila u zemlji mogle su da rade vrlo malo bez njihovog odobrenja.

Od tada su pravila malo opuštena, omogućavajući ženama starijim od 21 godine neke slobode, uključujući dobijanje pasoša bez traženja odobrenja staratelja.

Kejtrin je rekla princezi da neće tražiti prijem kod njenog brata ako joj dozvoli da ide kući bez ikakvih posledica.

Dva sata nakon razgovora, dobila je kovertu u kojoj se nalazila njena izlazna viza i sutradan je odletela kući.