škorpija, škorpion
Shutterstock
škorpija, škorpion

Shutterstock

škorpija, škorpion, Foto: Shutterstock

Otrov škorpiona je veoma tražen, jer se koristi u medicinskoj oblasti (ali i zato što postoje oni koji veruju da se mogu obogatiti). A ovi arahnidi su sada u opasnosti.

Na Zemlji postoji oko 2.500 vrsta škorpiona, a ove paučnjake postoje na planeti nekoliko stotina miliona godina i nalaze se bukvalno svuda, na svih pet kontinenata (gotovo: na Antarktiku, gde jesu, nema škorpiona . Novi životni oblici su pronađeni tek nedavno ) i to u širokom spektru različitih okruženja, od pustinja (u kojima živi uplašeni žuti škorpion) do prašuma.

TRKA SA OTROVOM

Vidite možda smo ih mi ljudi trebali dovesti u opasnost; i ne mislimo na određenu vrstu: studija objavljena u BioOne-u tvrdi da su svi škorpioni na planeti u opasnosti od izumiranja usled ljudske aktivnosti, i da pored uništavanja staništa (problem zajednički svim životinjama i biljke Zemlje) njihov rizik je opstanak jer poseduju veoma dragocen resurs i za koji je pokrenuta prava zlatna groznica - otrov.

Svi škorpioni na svetu su predatori i svi koriste manje-više istu taktiku lova: opremljeni su otrovnim ubodom kojim imobilišu svoj plen pre nego što ga prožderu. Otrov škorpiona je specijalitet kuće: reč je o veoma složenim supstancama koje se često koriste u biomedicinskim istraživanjima, toliko da je uzgoj škorpiona u svrhu „mužnog“ otrova veoma važna aktivnost za farmaceutsku industriju.