Jugo
Youtube /Print scren
Jugo

Youtube /Print scren

Jugo, Foto: Youtube /Print scren

Izvoz i prodaja Juga u Sjedinjenim Američkim Državama jedan je od najvećih izvoznih poduhvata kragujevačke fabrike Crvena Zastava i jugoslovenske industrije upošte. Zbog toga i danas predstavja temu koja se često pominje.

A ovde je pominjemo zbog zanimljivog promotivnog filmu, koji se ovih dana pojavio na Jutjubu, koji otkirva način na koji je Jugo predstavljen Amerikancima.

Video, namenjen obuci prodavaca i radnika u Jugo salonima širom SAD, upućuje na sve ono što bi trebalo da istaknu kao glavne prodajne adute malog automobila i tako ga učine privlačnim potencijalnim kupcima.

Jugo je predstavljen kao najjeftiniji novi auto na tržištu, čiji su neki od glavnih aduta jeftino održavanje, pouzdanost i niska potrošnja goriva.

Amerikancima je ponuđen osnovno GV model sa 1.1 motorom i 55 konjskih snaga, kao i "sportska" GVX verzija koju je pokretao 1.3 EFI motor sa 65 "konja".

Jača verzija je imala petostepeni menjač, kvalitetnija sedišta i tapecirung i atraktivniju spoljašnost, koju su odlikovali širi branici i bočne lajsne, drugačiji pokazivači pravca i drugi detalji.

Amerikancima je Jugo reklamiran kao auto koji će ih ponovo upoznati sa pojmom osnovonog prevoznog sredstva, zbog čega je u reklamnoj kampanji upoređivan sa legendama automobilske istorije prvim Fordom Model T i Volkswagenovm "bubom".

Budući prodavci su na obuci iz filma mogli da nauče da Jugo kupcima u "standardnoj opremi" nudi otvaranje haube iz kabine, brojne signalne lampice, klimatizaciju, odnosno ventilaciju i brojne druge kvalitete jugoslovenske tehnologije, koje možete videti u videu.