Avion
EPA
Avion

EPA

Avion, Foto: EPA

25. maja 2003. godine, avion Boing727-223, registrovan kao N844AA, ukraden je sa aerodroma Kuatro de Fevereiro, Luanda, Angola, i naglo nestao iznad Atlantskog okeana. Masovnu pretragu sproveli su Federalni istražni biro Sjedinjenih Država (FBI) i Centralna obaveštajna agencija (CIA), ali od tada nije pronađen nijedan trag.

Posle 25 godina rada u Amerikan Airlines-u, avion je bio parkiran i 14 meseci je stajao u praznom hodu u Luandi, u procesu pretvaranja za upotrebu IRS Airlines-a. Prema opisu FBI-a, letelica je bila srebrna sa prugom plavo-belo-crvene boje i ranije je bila u vazdušnoj floti velike aviokompanije, ali su sva putnička sedišta uklonjena da bi bio opremljen za nošenje dizel goriva.

Veruje se da su se malo pre zalaska sunca 25. maja 2003. godine dva čoveka po imenu Ben C. Padilla i Džon M. Mutantu ukrcala u avion kako bi pripremili sve let. Ben je bio američki pilot i letački inženjer, dok je Džon bio unajmljeni mehaničar iz Republike Kongo, i obojica su radili sa angolskim mehaničarima. Ali nijedan od njih nije dobio dozvolu za letenje Boingom 727, za koji su obično potrebna tri zrakoplovna osoblja.

Letelica je započela taksiranje bez komunikacije sa kontrolnim tornjem. Nepravilno je manevrisao i ušao je u pistu bez dozvole. Službenici tornja pokušali su uspostaviti kontakt, ali nije bilo odgovora. Sa isključenim svetlima, letelica je letela, krećući se ka jugozapadu preko Atlantskog okeana, i nikada više neće biti viđena, niti su dvojica muškaraca pronađena.

Postoje brojne teorije o tome šta se dogodilo sa avionom Boing 727-223 (N844AA).

U julu 2003. godine prijavljeno je moguće viđenje nestale letelice u Konakriju u Gvineji, ali je Stejt department Sjedinjenih Država to konačno odbacio.

Porodica Ben Padilla sumnjala je da Ben leti avionom i plašila se da se nakon toga srušio negde u Africi ili da je zadržan protiv svoje volje.

Neki izveštaji sugerišu da je u to vreme u avionu bila samo jedna osoba, a neki pretpostavljaju da ih je možda bilo više.

Brojni procurili izveštaji kažu da su vlasti Sjedinjenih Država tajno tragale za letelicom u više zemalja nakon događaja bez rezultata. Zemaljsku pretragu su takođe sprovele diplomate stacionirane u Nigeriji na više aerodroma, a da ga nisu pronašle.

Sve vlasti, uključujući male i velike vazduhoplovne organizacije, novinske zajednice i privatne istražitelje, nisu mogle da donesu zaključke o tome gde se nalazi ili koja je sudbina letelice, uprkos istraživanjima i intervjuima sa pojedincima koji su upoznati sa detaljima oko nestanka.

Dakle, šta se dogodilo sa ukradenim Boingom 727-223 kompanije American Airlines ??