baba
pixabay
baba

pixabay

baba, Foto: pixabay

Jedna 90-godišnja žena iz Hongkonga kojoj su se kriminalci predstavljali kao kineski službenici bezbednosti, u najvećoj zabeleženoj telefonskoj prevari oštećena je za 32 miliona američkih dolara.

Hongkoška policija je saopštila da su prevaranti prošlog leta izabrali stariju ženu koja živi u vili u luksuznom hongkonškom naselju i da su je, pretvarajući se da su kineski službenici državne bezbednosti, kontaktirali sa tvrdnjom da je njen identitet korišćen u ozbiljnom krivičnom slučaju u Kini prenosi Tanjug.

Kako piše britnaski Gardijan da joj je tom prilikom rečeno da treba da prebaci novac sa svog bankovnog računa na one koje drži istražni tim, gde će on biti čuvan i kontrolisan.

List navodi da je policija saopštila da je stariju ženu nekoliko dana kasnije u kući posetila koja se prestavila kao agent složbe bezbednosti i navela gospođu da izvrši ukupno 11 bankovnih transakcija.

Tokom pet meseci starija gospođa je prevarantima dala ukupno 32 miliona američkih dolara, što je najveća suma koju su do sada uspeli da uzmu telefonski prevaranti u tom gradu.

Policija je rekla da je prevara uočena samo zato što je kućni pomoćnik starije žene pomislio da se nešto sumnjivo događa i kontaktirao njenu ćerku koja je zatim prijavila slučaj policiji.

Nakon istrage, jedan 19-godišnjak je uhapšen, ali je pušten uz kauciju, saopštila je policija.

Hongkong ima jednu od najvećih koncentracija milijardera na svetu, od kojih su mnogi stariji, što ih čini lakom metom prevaranata, a u 2020. godini policija je saopštila da je vodila 1.193 slučaja telefonske prevare u kojima je ukupno ukradeno 74 miliona američkih dolara.