mamurluk, alkohol, piće, proslava
shutterstock
mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

 Foto: shutterstock

Ne postoje zaključne studije koje bi sugerisale apstinenciju tokom prijema vakcine. Mišljenja naučnika su podeljena. Prekomerna konzumacija alkohola, naravno, nema pozitivan efekat na naše telo, a time i na naš odgovor na vakcinu. Mala doza neće naštetiti, ali predlažemo da u ovom pogledu budete izuzetno oprezni.

- Da biste dobro reagovali na vakcinu, morate imati efikasan imunološki sistem. Dakle, ako pijete noć pre ili neposredno nakon imunizacije, oslabljujete svoje telo, rekla je dr Šina Kruickšank, imunolog sa Univerziteta u Mančesteru, u intervjuu za Britiš Metro.

Ruski zdravstveni zvaničnik otišao je još dalje. U decembru je savetovao sugrađane da izbegavaju alkohol dva meseca nakon uzimanja ruske vakcine Sputnik V. Tvorac ove vakcine, dr Aleksander Gintsburg, kaže još nešto. Prema njegovom mišljenju, dovoljna je trodnevna apstinencija nakon uzimanja vakcine. U svakom slučaju - kako je istakao - ovaj savet se odnosi na bilo koju vrstu vakcine.

Zauzvrat, jedan američki stručnjak veruje da apstinencija nije potrebna ljudima koji umereno piju alkohol. Nema potrebe da se uzdržavate od alkohola nakon bilo koje doze KOVID-19 vakcine. Nema dokaza ili smernica CDC-a (Centra za kontrolu i prevenciju bolesti) koji sugerišu da to treba učiniti, rekao je dr Sandro Cinti, specijalista za zarazne bolesti.

Za sada nema dokaza da je pijenje alkohola nakon vakcine štetno. Stoga ne postoje opšte kontraindikacije protiv konzumacije alkohola pre ili posle vakcine.

Ali šta je vredno zapamtiti? Konzumacija alkohola povezana je sa neprijatnim posledicama za naše telo, kao što su glavobolja, mučnina , slabost, malaksalost. Slični neželjeni efekti mogu se javiti nakon vakcinacije protiv KOVID-19. Stoga postoji opasnost da pijenje alkohola tokom primanja vakcine može otežati dijagnozu simptoma povezanih sa vakcinom.

Zbog toga je najbolje ako pre vakcinacije protiv koronavirusa razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom o svojoj zabrinutosti u vezi sa njihovim kombinovanjem sa alkoholom.