Princeza Ana i Princ Filip
Instagram pr.screen
Princeza Ana i Princ Filip

Instagram pr.screen

 Foto: Instagram pr.screen

Princeza Ana je na Britanskim ostrvima poznata po ljubavi prema modi (a samim tim i po reciklaži mode). Međutim, njena haljina je ušla u istoriju. Šta se dogodilo tokom veridbe kraljičine ćerke i njenog voljenog Marka Fillipsa?

Princeza Ana se udavala dva puta. Prvi put pod kapetanom Markom Fillipsom (1973.), a nakon razvoda od njega, pod komandantom Timoti Lavrenceom (1992.). Danas ćemo se fokusirati na njenu prvu ozbiljnu vezu.

Mark Fillips, kao i princeza, bio je zainteresovan za konjaništvo (on je olimpijski nosilac zlatni medalja iz Monarhijuma). Mladi ljudi su se brzo zaljubili i odlučili da se venčaju (Ana je tada dobila prsten od safira i dijamanata od prestižne zlatare „Kuća Žarard-a“). Zaruke jedine ćerke Elizabete II i princa Filipa dogodile su se 29. maja 1973. godine i tada je trebalo da dođe do šišanja.

Prema tradiciji, neposredno nakon najave veridbi, princeza Ana i njen voljeni Mark učestvovali su u zvaničnom fotografisanju. Zaljubljeni su potom pozirali ispred aparata Normana Parkinsona. Ćerka Elizabete II tog dana pojavila se u haljini Zandre Rhodes. I ne bi bilo iznenađujuće da nije morala obući dve odeće istovremeno. Zašto? Na licu mesta se ispostavilo da je haljina previše prozirna! Srećom, međutim, uspeli smo da izbegnemo „modnu katastrofu“ - izgledala je fenomenalno! Haljinu princeze Ane i dalje hvale kritičari i ljubitelji „kraljevskih članova“.

Upečatljiva je bila i venčanica princeze. Ana i Mark su rekli „da“ šest meseci nakon veridbe, 14. novembra 1973. u Vestminsterskoj opatiji. Ceremoniju nisu pratili samo stanovnici Londona koji su navijali na ulicama grada, već i preko 500 miliona gledalaca iz raznih delova sveta.

Princeza Ana došla je u Vestminstersku opatiju konjskom zapregom u pratnji svog oca, princa Filipa. Po tradiciji postojala je i dečja ekipa Vindzora. Među njima je bilo, između ostalima Anin najmlađi brat - princ Edvard i ćerka princeze Margaret, ledi Sara.

Venčanica princeze Ane bila je jednako lepa kao i haljina. Maurin Baker, koja je godinama radila u modnoj kući Susan Small, bila je odgovorna za ovaj dizajn sa dugim rukavima i karakterističnim okovratnikom. Dopunjavanje stajlinga bila je "Fringle Tiara" direktno iz kolekcije kraljice Marije. Ne samo princeza Ana, već i Elizabeth II i princeza Beatrice imale su ovaj ekskluzivni dodatak na dan venčanja.