Toumai, drevna civilizacija, lobanja
Wikipedia
Toumai, drevna civilizacija, lobanja

Wikipedia

Toumai, drevna civilizacija, lobanja, Foto: Wikipedia

Toumai je ime koje je dato prvom fosilnom predstavniku vrste Sahelantropus tchadensis, čija je praktično kompletna lobanja pronađena u Čadu u centralnoj Africi 2001. godine. Smatra se da je Toumai najstariji do danas poznati hominid, koji je živeo pre oko 7 miliona godina.

Istraživači sugerišu da bi Toumai mogao biti dvonožni primat!

Otkriće Toumai-a Sav poznati materijal Sahelantropus-a (Toumai) pronađen je između jula 2001. i marta 2002. godine na tri lokacije u formaciji Toros-Menalla u pustinji Đurab u Čadu. Do otkrića je došao četvoročlani tim predvođen Francuzom Alain Beauvilain-om i trojicom Čadjana Adoumom Mahamatom, Đimdoumalbaie Ahounta-om i Gongdibe-om Fanoneom, članovima Misije paleoantropologikue Franco-tchadienne (MPFT) predvođenim Mišel Brunet-om.

2001. istraživači su napravili izvanredno otkriće u pustinjskom pejzažu Severnog Čada: kolekcija kostiju i fragmenata kostiju koji su bili pored uglavnom kompletne lobanje. Istraživači su lobanju nazvali "Toumai", što na jeziku Toubousa ili Goranaca, nomadskog stanovništva koje živi u Čadu, znači "nada u život".

Karakteristike lobanje bile su mešanje starog i novog, mozak veličine šimpanze, ali sa malim psećim zubima - oni su obično manji kod hominina nego kod šimpanze, naše najbliže žive rođake.

Međutim, doba fosila bilo je još šokantnije. Toumai je star između 6 i 7 miliona godina. U to vreme, paleoantropolozi su verovali da je poslednji zajednički predak koji delimo sa šimpanzama bio najmanje milion godina mlađi. Toumai je sugerisao da je do razdvajanja naših loza došlo mnogo ranije nego što se mislilo.

Veruje se da je Toumai, nastao pre oko 7 miliona godina, najstariji hominid do danas poznat. Ubrzo bi prethodilo razilaženju između šimpanza i ljudske linije. Navodi se da je to muškarac težak 35 kg i visok oko jednog metra, koji bi živeo u šumi u blizini vodene tačke, kako sugerišu fosili riba, krokodila i majmuna koji su pronađeni u njegovoj blizini.

Hominid protiv Hominina

evolucija

Shutterstock

evolucija, Foto: Shutterstock

Hominid - grupa koju čine svi moderni i izumrli veliki majmuni (to jest moderni ljudi, šimpanze, gorile i narandžasti plus svi njihovi neposredni preci).

Hominin - grupa koju čine savremeni ljudi, izumrle ljudske vrste i svi naši neposredni preci (uključujući članove rodova Homo, Australopitekus, Parantropus i Ardipitekus).

Toumai i teorija "East Side Stori"

Otkriće Toumai-a u pustinji Đurab u Čadu, skoro 2.500 km zapadno od Velike istočnoafričke doline rifta, koja ima nadimak "Kolevka čovečanstva", baca sumnju na teoriju "Istočne priče". Predložena od paleoantropologa Ives Kopensa, ova hipoteza navodi da bi se preci homo sapiensa pojavili u Istočnoj Africi nakon geoloških i klimatskih preokreta.

Istraživači sugerišu da bi Toumai mogao biti dvonožni primat!

Za neke antropologe, Toumai bi čak bio dvonožni primat i bio bi jedan od prvih predaka ljudske linije. Dvonožni primat znači da je Toumai možda hodao na dve noge. Međutim, s obzirom da nisu otkrivene kosti ili fragmenti kostiju ispod lobanje (postkranijalni ostaci), nije definitivno poznato da li je Toumai zaista išao na dve noge, iako tvrdnje za prednji postavljeni foramen magnum sugerišu da je to možda bio slučaj i Toumai je zaista bio jedan od nas.

Foramen magnum je otvor na dnu lobanje gde izlazi kičmena moždina. Ugao otvora može otkriti da li se kičma ispružila iza lobanje, kao što je to slučaj kod četvoronožnih životinja, ili je pala dole, kao kod dvonožnih hominina. Za druge stručnjake, naprotiv, to bi bio samo majmun, a nikako hominin. Ali, da li je to ??