ZATVOR
Shutterstock
ZATVOR

Shutterstock

ZATVOR, Foto: Shutterstock

Martinez na tom mestu nikada nije smeo ni da završi. Policija, tužioci, pa čak i sudija zamenili su ga s drugim Horheom Albertom Martinezom Čavezom, muškarcem osam godina mlađim s bogatom kriminalnom prošlošću, koji je optužen za iznudu, ilegalno posedovanje oružja i ubistvo.

Zatvor

shutterstock

Zatvor, Foto: shutterstock


Martinezova smrt pokazala je velike nedostatke salvadorskog pravosudnog sistema. Tako policija često ne koristi forenzičke dokaze, tužioci na sebi u isto vreme imaju stotine slučajeva, a zatvori su toliko loši da ih je Vrhovni sud proglasio neustavnima.

Kriminal zbog kog je završio u zatvoru dogodio se 2016. kada su petorica naoružanih muškaraca iz zasede napala muškarca koji se sakrio iza automobila i preživeo napad. Kasnije je tužiocu opisao svoje napadače kao članove bande koje je predvodio Horhe Čavez.

Pravda Suđenje Presuda Sud Pravosuđe

Shutterstock

Pravda Suđenje Presuda Sud Pravosuđe, Foto: Shutterstock


Policija je četvoricu članova bande pronašla, ali Čavezu nije bilo ni traga. Nakon nekog vremena odlučili su da pogledaju u federalnu bazu podataka građana i tamo su pronašli osam godina starijeg Martineza koji nije imao kriminalni dosije.

Martinez je uhapšen na benzinskoj stanici gde su ga policajci proveravali i povezali sa kriminalcem. Sudija koji je Martineza bacio u zatvor nikada ga nije video, a kamoli shvatio da nije reč o traženoj osobi. Kasnije je rekao kako on nije istražilaci da to nije njegov posao. U zatvoru je čekao da stane pred žrtvu napada koja je preživela kako bi identificikovala napadača.

U međuvremenu boravio je u ćeliji s obolelima od upale pluća i tuberkuloze. U jednom trenutku se pojavio i virus koji niko nije mogao da identifikuje, pa su policajci samo prostoriju oribali izbeljivačem i zatvorenike vratili natrag u nju. Martinez nikad nije dočekao postrojavanje u policiji koje je moglo da ga spase.

Pročitajte još: