Nestalo Oteto Dete Kidnapovanje Otmica Nestanak
Shuterstock
Nestalo Oteto Dete Kidnapovanje Otmica Nestanak

Shuterstock

 Foto: Shuterstock

Amerikanka Brigantina Mari Keleste otplovila je iz Njujorka za Đenovu u Italiji u novembru 1872. godine sa 10 ljudi na brodu, a mesec dana kasnije pronađena je pored obale Portugalije. Uprkos manjim poplavama u prtljažniku, brod je bio netaknut, nigde nije bilo znakova oštećenja, a na brodu je za još bilo 6 meseci hrane i vode.

Sav teret bio je praktično netaknut, a stvari svakog člana posade nisu se pomerile iz svojih prostorija. Uprkos netaknutom izgledu broda, na brodu nije bilo nijedne duše. Jedini mogući trag koji je gestikulirao njihovom nestanku bio je nestali čamac za spasavanje, ali uprkos tome, niko ne zna šta se moglo dogoditi jer posadu više nikada nisu videli. Do danas je sudbina Mari Keleste i članova njene posade i dalje misterija.

tanker, brod

YouTube prin.screen

 YouTube prin.screen

Radnici naftne i gasne kompanije zvane Ekkon Mobil postavljali su cevovod kada su primetili neotkriveni brodolom u Meksičkom zalivu. Uprkos naporima nekoliko istraživačkih timova koji su pokušali da istraže ovaj brodolom i počnu da otkrivaju misteriju koja ga okružuje, još uvek nismo ništa mudriji.

To je zato što svaki put kada se bilo koji istraživački tim približi, uvek nešto pođe po zlu, sprečavajući bilo koga da sazna bilo kakve informacije. To je kao da neko ili nešto, možda čak i nevidljiva paranormalna sila sprečava bilo koga da dobije bilo kakav pristup ili informacije o tome.

Prva istraživačka podmornica je neispravno funkcionisala upravo u trenutku kada je trebalo da počne da proverava olupine. Video monitori su se gasili svaki put kad bi ispucali potisnike, sonar bi se pokvario, a hidraulika se ispraznila.

Za drugi pokušaj, mornarica je poslala istraživačku podmornicu koja je uspela da samouništi sopstveni rover minut nakon ulaska u vodu, a kada je uspela da dođe do olupine, njeni krakovi su ionako bili prekratki da bi išta videli. Da li je ovo samo niz nesrećnih incidenata koje je čovek stvorio ili se nešto dublje događa? Do danas niko ne zna šta se dogodilo sa ovim brodom i tajne koje se mogu zaključati unutra.

svetionik, more, okean

Shutterstock

svetionik Foto: Shutterstock

Trojica čuvara po imenu Tomas Maršall, Donald MacArtur i Džejms MacArtur nestali su na Dan bokserkog meča 1900. godine na ostrvima Flannan tik uz zapadnu obalu Škotske i pod neverovatno čudnim okolnostima. Još jedan čuvar stigao je do svetionika samo da bi utvrdio da tamo nema nikoga.

Primetio je, međutim, da su vrata otključana, da nedostaju 2 ogrtača i da je za kuhinjskim stolom i prevrnutom stolicom bilo napola pojedene hrane, kao da je neko žurno otišao. Kuhinjski sat je takođe stao. Trojica muškaraca su otišla, ali nikada tela nisu pronađena.

Postoji čitav niz teorija koje su izmišljene da bi se objasnio njihov nestanak, od broda duhova, otmice stranih špijuna, do opustošenja džinovskog morskog čudovišta. Šta god da se dogodilo 1900-ih sa ova tri čoveka, niko nikada neće saznati.