antartik, led
YouTube prin.screen
antartik, led

YouTube prin.screen

antartik, led, Foto: YouTube prin.screen

Ledeni pokrivač površine 1.270 kvadratnih kilometara pukao je sa Antarktika, pukotina se još pojavila prošlog novembra, koja je od tada postepeno nastavila da raste. Ledeni breg se konačno odvojio od Antarktika u petak ujutru. Na pocepanom santi leda nalazi se i britanska istraživačka stanica, ali je ona bila napuštena već.

Takozvana pukotina „Severna pukotina“ treća je velika ruptura sistema samoledenja Brunt u poslednjih nekoliko godina, pa su naučnici Britanskog antarktičkog istraživačkog programa (BAS) već predvideli još jedan slučaj, zbog čega je istraživačka stanica evakuisana u 2017. godini.

Tokom sledećih nekoliko nedelja ili meseci, ledeni breg bi se mogao pomeriti ili nasukati i ostati blizu ledenog sistema Brunt, predvidela je Dame Jane Francis, istraživač BAS-a za internetski naučni portal LiveScience .

Još uvek nije dokazano da su na kidanje londonskog ledenog brega uticale klimatske promene, niti je jasno da bi trenutna pukotina mogla da stvori dodatne pukotine na tom području.

Naša preporuka