biskup, episkop, freska
Shutterstock
biskup, episkop, freska

Shutterstock

biskup, episkop, freska, Foto: Shutterstock

Hrišćanstvo bez sveštenika? Naravno. Tako je bilo na samom početku - ništa u Jevanđeljima ne sugeriše da nam je potrebna sveštenička grupa u ovoj religiji - rekao je prof. Robert Visnievski, istoričar sa Univerziteta u Varšavi, šef Centra za istraživanje drevnih civilizacija na Univerzitetu u Varšavi.

Tokom prvih decenija razvoja hrišćanske religije nije bilo ljudi koji su trebali da posreduju između vernih i Boga. I još više za ljude kojima je to bio jedini posao.

Tek u 2. veku počinju da se pojavljuju sveštenik, oltar i hram. Proces promena je izuzetno spor, a zadatak prof. Visnievski, jedan od razloga za uvođenje takvih rešenja mogla je biti sličnost hrišćanstva sa religijama koje ga okružuju.

Odakle vladike? Verovatno uklj. kako bi držao doktrinu pod kontrolom kako hrišćanstvo raste

Kao što je poznato, episkopi se u crkvenoj tradiciji smatraju naslednicima apostola. Čini se da postoji praznina u ovom sukcesiji. - Ideja da bi episkopi prebacivali moć jedni na druge polaganjem ruku i samostalno predvodili hrišćanske zajednice je koncept koji nema nikakve veze s tim kako su hrišćanske zajednice funkcionisale u prvom i na početku drugog veka - kaže prof. Visnievski. I to možete videti u poznatim tekstovima, čak i u Delima apostolskim.

TONZURA KAO BISKUPA KONTROLE

Tonzura (lat. tonsura - šišanje, brijanje) - obrijano ili ošišano teme glave u obliku kruga u znak primanja monaškog života.

Tokom svetova sveštenstvo je dobilo nove funkcije i privilegije, ali i počelo da se vizuelno ističe. Liturgijska odeća polako počinje da se pojavljuje u četvrtom veku. Zatim dolaze karakteristični obrijani vrhovi glava zvani tonzure. Prema rečima prof. Visnievski, tonzure je, između ostalih, koristio i da sveštenike možete lako prepoznati. Takođe se koristio tamo gde bi mogli da bace sutane ili - za skandal ( javna bruka, afera, sramota) - svu odeću kako bi se prepustili grešnim užicima.

"Suta je za one koji žele da izgledaju drugačije, a tonzura za one koji žele da izgledaju drugačije. Po mom mišljenju, tonzura iz 6. veka deo je izgleda koji sveštenstvu nameću pretpostavljeni. Ovo je način na koji episkopi kontrolišu sveštenstvo", kaže istoričar.

Jedan od najranijih ikonografskih dokaza o tonzuri je mozaik iz crkve San Vitale u Raveni, gde možete videti episkopa Maksimijana. Đakoni koji ga okružuju imaju vrh glave bez kose.