zamak, nemačka
Shutterstock
zamak, nemačka

Shutterstock

zamak, nemačka, Foto: Shutterstock

Provela je skoro 50 godina u zatočeništvu: grofica Konstantia von Kosel prognana je u dvorac Štolpen 1716. godine, gde je ostala do svoje smrti. Politički interesi i drame ljubomore preokrenuli su poništenje plemića.

Dvorac Štolpen od 12. veka stoji samo oko 30 kilometara od saksonske prestonice Drezdena - tvrđave koja je imala bogatu istoriju, uključujući i sedište tadašnjih biskupa u Meissenu dugi niz godina. Međutim, slavu nije stekla ovom ili kasnijom funkcijom saksonske državne tvrđave, već ženom koja je ovde bila zatvorena skoro 50 godina.

Bilo je to 1704. godine kada je saksonski izbornik Avgust Silni upoznao Anu Konstanciju, koja je tada imala 24 godine. Ona je lepa devojka sa prilično sumnjivom reputacijom. Rođena kao Brockdorff i kći viteza, živela je na dvoru Volfenbuttel do 1702. Ali ovo je morala da napusti nakon što je rodila dete za koje se veruje da je bilo plemić. Naknadni brak sa saksonskim tajnim savetnikom Adolfom Magnusom von Hoim-om trajao je samo dve godine , prema zvaničnom veb mestu zamka Stolpen , tada je suprug i sam podneo zahtev za razvod.

Ljubav i kriza

Navodno je von Hoim August Strong lično upozoravao na svoju bivšu suprugu. Pa ipak, učinio ju je ljubavnicom i 1705. godine dao joj je deo još uvek čuvene Taschenbergpalais kao rezidenciju. U tajnom ugovoru koji će kasnije postati njeno poništavanje, proglašena je kraljevom ženom u decembru 1705. godine u slučaju da zvanična Elektress, Avgustova supruga, umre. 1706. Anna Konstantia je imenovana za groficu von Kosel i rodila je troje dece.

Međutim, njen temperament i pokušaj uticaja na dvoru brzo su postali zloglasni. Plima se konačno okrenula protiv nje kada je Avgust Silni uzeo novu ljubavnicu zbog političkih interesa, naime groficu Mariju Magdalenu fon Denof. Veza sa njom imala je za cilj da podvuče Avgustov stav na poljskom prestolu, na koji se on popeo 1697. godine. Kao rezultat, došlo je do spora između Ane i Avgusta oko ugovorno zagarantovanih bračnih obećanja. Ovo je toliko izmaklo kontroli da je Avgust bio primoran da deluje.

Doživotna kazna u zamku Štolpen

Sa samo 36 godina, Ana grofica fon Kozel prognana je u zamak Štolpen na Badnje veče 1716, gde je živela do 1765, ukupno 49 godina. Ona umire u 84. godini. Postoje različite izjave i pretpostavke da li će ostati do njene smrti u zamku. Takođe se govori o zatvoru na početku progonstva. Ali tokom poslednjih godina Konstantia von Kosel se mogla slobodno kretati po zamku. U kapeli zamka i danas se nalazi grob najpoznatijih nemačkih plemića. Njen život je pretočen u film nekoliko puta, poslednji put 2005. godine pod naslovom „Grofica Kosel - uspon i pad ljubavnice“.