selo, kuća
Alo!/Masanori Jošida
selo, kuća

Alo!/Masanori Jošida

selo, kuća, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Već dugi niz godina u livanjskom kraju kruži priča o ukletoj kući iz Prisapa. Za seoce petnaestak kilometara udaljeno od Livna verovatno se ne bi ni čulo u svietu da nije bilo brojnih ekipa novinara i znatiželjnika koje su htele istražiti misteriju vezanu za “kuću strave”. Od priča o tamošnjim paranormalnim pojavama ledi se krv u žilama.

Noću se iz napuštene, oronule osamljene kuće na navodno čuju jezivi krici, glasno lupanje i dječji plač, koji kao da dopiru iz zidova. Veliki krst od crvenog stakla, pribijen na nadstrešnici, uviek je raspuknut, ma koliko ga puta lepili… A čudna je i sama činjenica da on postoji: Prisapljani tvrde da običaj postavljanja krstova na kuće nikad nije postojao u njihovom kraju.

Do ulaza, crvenih gvozdenih vrata protkanih rđom, vode oštećene kamene stepenice obrasle povijušama, pa se kuća čini sablasnom i u toku dana. Ako je pokušate fotografisati, pričaju, dogodiće se nešto još strašnije: slika će biti potpuno crna ili mutna!

Vlasnik kuće je Marko Marčenko, rodom iz Prnjavora, koji je oženio devojku iz Prisapa, a kuću je kupio davno pre rata. Meštani tvrde da se njegova porodica vrlo kratko zadržala u kraju, te da su odselili u Nemačku a da sa ni sa kim nisu ni pozdravili.

Tokom rata, utočište su tamo pronašli izbeglice iz Jajca, ali su se nakon nepunih mesec dana odselili, tvrdeći da je mesto ukleto. Nakon njih tu su privremeno bili smešteni vojnici, koje je u kuću pustio njen vlasnik, kako bi opovrgnuo sablasne priče.

Ali ni oni nisu dugo izdržali: meštanima su rekli da više nisu mogli podneti “užasne zvukove koje kuća proizvodi u gluvo doba noći”…. A dva vojnika koja su tu boravila tragično su skončala: jednog je ugrizla šarka, drugi se ubio nedugo nakon odlaska iz kuće, piše Povijest.hr.

Jesu li neobjašnjiva događanja u prisapskoj kući plod mašte ili stvarnosti? Meštani se kunu da se radi o ovome prvom i da su velike, debele zmije koje obitavaju u okolini jedino stvarno što kuća strave nudi.

Međutim, dok objašnjavaju kako su te priče izmislile dokone babe kako bi uplašile decu, na njihovim licima primetan je strah, pa čak i panika. Možda to ima neke veze s legendom koja se dugi niz godina prenosi s generacije na generaciju: da je kuća sagrađena na starome jevrejskom groblju, te da su na tom mestu u prošlosti devojke i žene zakopavale vanbračnu decu, koju bi zadavile!

Pročitajte još:

Komentari (1)

Kasper

26.11.2020 11:02

Kod nas ovakvih kuća ima koliko hoćeš...po napoštenim selima. I da se čuje, a Boga mi i da se vidi ima tamo svašta...