stena, uništenje, vandalizam
Twitter prin. screen
stena, uništenje, vandalizam

Twitter prin. screen

stena, uništenje, vandalizam, Foto: Twitter prin. screen

Vandali su ugravirali rasističku frazu "bela sila", kao i druge grafite, preko milenijuma starih petroglifa Indijanaca.

Biro za upravljanje zemljištem u Juti najavio je nagradu od 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i osude odgovornih.

Nalazišta stena na saveznim teritorijama su nacionalno zaštićena područja i strogo je zabranjeno dodirivanje umetnosti jer čak i masni vrhovi prstiju mogu nepopravljivo oštetiti krhku površinu stena.

Zbirka petroglifa sa četiri ploča poznata kao "Stena za rađanje" u Moabu, Juta, urezana je u četiri strane kamene gromade crvenog peščenjaka od strane starosedelačkih stanovnika pre negde između 700 i 2500 godina. Prikazi pokrivaju periode i kulture od Anasazija (1 do 1275 pne), Fremonta (450 do 1250 pne) i Jute (1200 do 1880 pne).

Smatra se da petroglifi na steni prikazuju ženu koja rađa, kao i antropomorfne figure, životinje kao što su ovce, medvedi, zmije i stonoge i geometrijski obrasci.

stana, istorija, juta

Google Earth pr. sc.

stana, istorija, juta, Foto: Google Earth pr. sc.

U ponedeljak, 26. aprila, turistički vodič primetio je grafičke crteže sa jedne strane umetničkog dela, izveštava Fok 13 . Neko je pokušao da napiše "bela snaga", pogrešno je napisao reč "beli" i tako je prekrižio i ponovo napisao.

Drugi nemaštoviti grafiti uključuju penis koji ejakulira, reči "debelo dupe" i druge reči koje opisuju ženske genitalije. Samo je jedan panel ostao neoštećen.

Ovo je četvrti čin vandalizma nad autohtonim kulturno važnim spisima u poslednjih nekoliko meseci, nakon vandalizma 1000 godina starog rezbarskog dela potoka Krik i Čeroki na Trak Rok Gapu u severnoj Džordžiji početkom aprila i uništavanje piktograma zapadno od Benda u Oregonu. Decembra.

U martu je jedan penjač iz Kolorada oštetio još jedan niz moapskih petroglifa kada je izbušio zavrtnje u stenu Sunčevog zida kako bi mapirao novu rutu penjanja, odbacujući petroglife kao "grafite", prema časopisu Smitsonian .