Asteroid
Shutterstock
Asteroid

Shutterstock

Asteroid, Foto: Shutterstock

Svake dve godine međunarodne vladine i svemirske agencije učestvuju u virtualnom scenariju u okviru Konferencije o planetarnoj odbrani . U ovoj vežbi otkriveno je da svemirska stena ide ka Zemlji i članovi različitih agencija moraju da smisle koje su najbolje stvari da bi se pokušalo izbeći katastrofu.

2019. smela misija skretanja pošla je sa fatalnim posledicama. Asteroid koji će uticati na Denver premešten je prema Njujorku . Velika jabuka je sravnjena sa zemljom. Čitav scenario se odigrao tokom osam izmišljenih godina tehnoloških pristupa i političkih nesuglasica.

Za 2021. odabrani scenario imao je potpuno drugačiji osećaj hitnosti. Otkriveni asteroid udario je za samo šest meseci. Na prvoj od konferencija, članovi ovih agencija nalaze se sa izveštajem o asteroidu nazvanom 2021 PDC koji se približava našoj planeti sa pet odsto šanse da nas pogodi 20. oktobra 2021. godine.

U početku postoje mnoge neizvesnosti. Ne znamo da li će pogoditi (ali hajde, to će naravno biti vežba), gde i kolika je. Prve procene, zasnovane na lažnoj sednici studija, sugerišu da je telo između 35 metara (115 stopa), ali možda veliko i 700 metara (2300 stopa).

Prvi dan timovi gledaju šta se može učiniti i koliko je ozbiljna situacija. Međunarodne grupe su pozvane da razmotre moguću misiju skretanja. Sa nedelju dana više posmatranja, astronomi veruju da mogu imati bolju ideju. Trenutno se ciljno područje proteže na dve trećine planete, Jugoistočna Azija, Australasia i Antarktik su bezbedni.

Dan dva počinje nakon ove hipotetske nedelje. U tako kratkom vremenu astronomi su pratili gotovo neprestano i sigurno je da će to udariti u zemlju. Tim takođe zna da će završiti negde u Evropi ili Severnoj Africi. To je bilo moguće jer je asteroid zapravo uhvaćen u prethodnim posmatranjima, ali zapravo nije prepoznat kao takav.

Drugi dan takođe se vidi detaljan pogled na to koje misije bi mogle biti poslane za skretanje takvog asteroida. I to nisu dobre vesti. Asteroid je preblizu i prebrz (a možda i prevelik) za korekciju kursa. Dakle, trebalo bi da se udari jako. Ili nuklearno oružje, među najvećima, ikad sastavljeno tokom hladnog rata, ili gađajući sa desetinama raketa. Sa rizikom da se fragmentira i još uvek sruše na Zemlju.

„Ako se u stvarnom životu suočimo sa hipotetičkim scenarijem PDC-a za 2021. godinu, ne bismo mogli da lansiramo bilo koju svemirsku letelicu u tako kratkom roku sa trenutnim mogućnostima“, izjavili su članovi grupe .

Treći dan se održava 30. juna. Meseci posmatranja omogućili su timu da smanji veličinu i verovatno mesto udara . Procenjuje se da iznosi između 35 i 500 metara, a sleće negde između Nemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Može biti pogođeno do 6,6 miliona ljudi. Previše stvari je još uvek neizvesno, a posledice bi mogle biti manja strukturna oštećenja ako bi objekat izgoreo visoko u atmosferi do nepreživevog nivoa devastacije. Međutim, ostaje neizvesno.

Poslednji dan se održava 14. oktobra 2021. Poslednjih šest meseci posmatranja omogućili su istraživačima da smanje veličinu objekta na 105 metara sa deset odsto nesigurnosti i verovatnoćom uticaja na region na granici Češke Republike , Nemačkoj i Austriji.

DANAS NISMO SPREMNI. MOŽDA SUTRA

Tokom godina, ove simulacije su pokazale šta radimo dobro, a šta ne tako dobro i gde smo opasno nespremni. Mnogi aspekti Konferencije o planetarnoj odbrani 2021. godine spadaju u ovu drugu kategoriju.

Kratke informacije pokazuju da bismo se, ako bi takav objekat bio otkriven danas ili sutra, borili da zaštitimo planetu. U 2019. godini, 100 metara dugačak asteroid nazvan 2019 OK otkriven je samo mesec dana pre nego što je prošao 72.500 kilometara (45.000 milja) od naše planete.

Opservatoriji kao što je Vera Rubin i mnoge druge, pomoći će da se otkrije veći broj ovih objekata (ako na njih satelitski megakontelacijski sistemi poput Zvezdanih veza ne deluju previše ), ali potrebno je još da bi naša planeta bila sigurna. Simulacija zapravo ističe da bi, da je opservatorija Rubin bila na mreži 2014. godine, primetila izmišljeni PDC iz 2021. godine.

Šanse da zaista opasan asteroid pogodi našu planetu ostaju astronomski niske, ali kada je reč o riziku koji predstavljaju, trebali bismo biti spremni. A nismo.