vibrator, istorija
Twitter prin. screen
vibrator, istorija

Twitter prin. screen

vibrator, istorija, Foto: Twitter prin. screen

Postoji zabavna "činjenica" koja se deli širom Interneta (pa i u medijima , pa čak i u filmovima) da je vibrator pre par vekova bio široko korišćen (ili čak izmišljen) kao lek za "histeriju" kod žena.

U 19. i 20. veku "histerija" je bila medicinska dijagnoza koja se primenjivala na žene za širok spektar stanja, od anksioznosti i nesanice do halucinacija i neplodnosti. Simptomi - od blagih do onih kojima je bila potrebna ozbiljna medicinska pomoć kao što su konvulzivni napadi, paraliza i lezije mozga - često su stavljani pod ovu etiketu, koja se uglavnom primenjivala samo na žene.

Priča kaže da su lekari vekovima lečili žene od histerije ručno ih stimulišući na orgazam. Prema priči, lekari bi nanosili biljno ulje na ženske genitalije, a zatim bi krenuli na posao. Imali bi "paroksizam" - lekari navodno nisu verovali da žene imaju orgazam - i bili bi oslobođeni svoje "histerije", nešto kao isterivanje đavola.

Problem je bio u tome što je histerija bila u porastu, a lekari nisu imali vremena da masturbiraju svakog pacijenta koji je došao u njihovu ordinaciju sa anksioznošću ili lezijama mozga. Tako je, prema široko verovanju mita , vibrator izumljen - ili su makar vibracioni "masažeri" široko primenjeni za ovaj novi, daleko seksi zadatak. Pomoću ovog modernog novog alata medicinski muškarci bi mogli mnogo brže da dovedu pacijenta do vrhunca, omogućavajući im da pređu na sledeću osobu u dugačkom redu.

Teorija potiče od istoričarke Rajčel Maines u svojoj knjizi "Tehnologija orgazma", objavljenoj 1998. Problem je u tome što je to bila samo teorija i za to ne postoje stvarni dokazi.

"Prema istoričarki, vibrator je bio tehnologija uštede rada koja je zamenila dobro uspostavljenu medicinsku praksu klitorisne masaže zbog histerije. Ovaj argument gotovo je doslovno ponovljen u desetinama naučnih radova, popularnim knjigama i člancima, brodvejskoj drami, i dugometražnim filmovima ", tim je napisao u svom radu objavljenom u Žurnal of Positive Sekualiti , nastavljajući da zapravo "Maines ne uspeva da navede ni jedan izvor koji otvoreno opisuje upotrebu vibratora za masažu klitorisnog područja. Dalje, nijedan od njenih izvora na engleskom jeziku čak ne pominje stvaranje "paroksizama" masažom ili bilo čim drugim što bi moglo da sugeriše orgazam". 

Maines sama ističe da je samo iznosila svoju teoriju.

"Nikada nisam tvrdila da imam dokaze da je to zaista tako", rekla je istoričarka. "Ono što sam rekla je da je ovo bila zanimljiva hipoteza, i kako (Lieberman) ističe - tačno, mislim - ljudi su je obrušili. Bila je dobra priča da bi se nekako pretvori u mitologiju".