roboti, psi roboti, tehnologija
Twitter prin. screen
roboti, psi roboti, tehnologija, Foto: Twitter prin. screen

Nadamo se da ste spremni dočekati svoje nadređene robote, jer izgleda da je taj dan konačno stigao. Srećom, ti roboti nisu u obliku terminatora, već u obliku slatkog malog psa.

U virusnom video snimku koji je obišao Tviter, kineska kompanija za robotiku pod nazivom Unitree Robotik podelila je video snimak "vojske" crnih robotskih pasa koji se kreću složno. Podeljen sa pozadinskom temom Carskog marša iz Ratova zvezda , previše liči na početak carstva robota.

Svi izgledaju slično robotskom psu kompanije Boston Dinamics Spot, a sudeći po impresivnom sinhronizovanom pokretu, izgledaju sposobni za slične atletske podvige.

Čini se da je Unitree Robotik kineski odgovor na Boston Dinamik, koji dizajnira i proizvodi mobilne, autonomne četvoronožne robote koji su sposobni da se nose sa preprekama i da se isprave nakon spoticanja.

Njihovi proizvodi su sve varijante sličnog dizajna sličnog psima, uključujući BenBen, Aliengo, Laikago i A1. Možda je njihov najupečatljiviji robot, BenBen , dizajniran imajući na umu kinesku Novu godinu, obojen poput i sposoban da se nasloni na zadnje noge. Nedavni video prikazuje mogućnosti A1, njihove najsvestranije platforme. A1 karakteriše stabilnost na neravnom terenu, višesmerne performanse i prilično izvrsna maksimalna brzina od 3,3 m / s (11,88 km / h).

Čini se da je kompanija srećna što je prihvatila njihovu tamnu stranu sa njihovom marketinškom kampanjom, ali Tviter je postao zabrinut zbog vojske robota. Mnogi odgovori su odmah ukazali na njihov potencijal za upotrebu u vojnim namenama.

„O ovim robotima moramo znati samo jedno: kako ih što brže uništiti“, napisao je jedan korisnik .

Unitree je ovo iskoristio u svom domenu, objavivši meme-video snimak svojih pasa robota BenBen-a koji izvode trikove, istovremeno izjavljujući da oni nisu "negativci".

Iako video ne prikazuje ništa po sebi zlokobno - pa, osim tematske melodije Dart Vadera - robotizirani psi i njihovo raspoređivanje u borbi su legitimna briga. Grupa umetnika napravila je talase preko Interneta pre mesec dana demonstrirajući Boston Dinamics 'Spot kako trči sa montiranim pištoljem za paintball , sugerišući da bi lako mogao biti zamenjen smrtonosnijim oružjem. Boston Dinamik su to brzo osudili, izjavivši da njihovi roboti nisu namenjeni nasilju .

Međutim, Spot je u poslednje vreme koristila singapurska policija, s video snimcima na kojima je prikazan pas robot opremljen kamerom za nadgledanje da li su se ljudi socijalno distancirali tokom pandemije KOVID-19. Takođe je bilo suđenja američke vojske za upotrebu Spota kao patrolnog bota, kao i za proveru eksplozivnih naprava na daljinu , ali nije jasno da li će psi i dalje biti korišćeni.