španije, škola na plaži
Facebook pr. sc.
španije, škola na plaži

Facebook pr. sc.

španije, škola na plaži, Foto: Facebook pr. sc.

Pandemija koronavirusa, između ostalih socijalnih sektora, takođe je značajno uticala na obrazovanje. Učenici i studenti na svim nivoima širom sveta imaju promenjen pristup obrazovanju više od godinu dana. Povratak tradicionalnoj nastavi, ali na više nego nekonvencionalnom mestu, sada je uvela jedna od španskih škola.

Felik Rodriguez de la Fuente, obrazovna ustanova smeštena u blizini grada Kartagene na jugu Španije, nije želela da rizikuje prilikom povratka dece u školu. Stoga su, kako bi izbegli potencijalno širenje kovid-19 među učenicima i nastavnicima, preselili su učionice i čitav nastavni program na mesto koje je obično povezano sa opuštanjem - na plažu.

"Sigurno je, a deca su uzbuđena zbog toga", kaže nastavnik engleskog Huan Francisko Martinez, "ono što ovde nauče neće biti zaboravljeno." Cilj takvog obrazovanja nije samo zaštita od koronavirusa, već i "Aire Limpio" (Svež vazduh), čiji je cilj da studentima omogući direktan pristup sve boljem i boljem vazduhu dok uče na otvorenom.

U učionici izgrađenoj na Plaja de los Nietos, svakodnevno se od osam ujutro smenjuje ukupno osam grupa učenika, koji imaju 20-minutnu lekciju na ovom najnekonvencionalnijem mestu sa morem udaljenim samo nekoliko metara. U odeljenjima sa učenicima uzrasta od 3 do 12 godina nisu prijavili nijedan slučaj kovida-19 otkako je škola ponovo otvorena.

španije, škola na plaži

Facebook pr. sc.

španije, škola na plaži, Foto: Facebook pr. sc.

Mladi školarci maksimalno hvale svoje učenje na plaži. "Volim da idem na plažu. Više volim da učim ovde nego u učionici, jer se ovde osećam prijatnije i opuštenije", rekao je devetogodišnji Antonio Fernandez. Luz, 10, takođe je oduševljeno rekao: "Veoma je dobro jer sam na plaži sa prijateljima. Obožavam plažu i pesak, dolazim ovde da se kupam leti svakog dana ."

Meštani i ribari su takođe odlučili da podrže ovo prilično nekonvencionalno učenje za decu. Dok su neki prikazivali život u rimsko doba, drugi su učenicima pokazivali mreže i objašnjavali kako će riba doći pravo do njihovog stola. "Ribari su decu naučili da love ribu, pokazali su im kako nas mogu opskrbiti čak i tokom pandemije", rekao je direktor škole Alfonso Vera. Čini se da se projekat "Aire Limpio" pokazao vrednim i mogao bi da se nastavi čak i nakon što prođe direktna pretnja kovida-19.