SAOBRAĆAJNI ZADATAK ZBUNIO I ISKUSNE VOZAČE Ko ima pravo prvenstva na ovoj raskrsnici
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Twitter

Na društvenim mrežama se pojavila jedna zanimljiva ilustracija na kojoj je predstavljena situacija iz saobraćaja. I kao što to obično biva kada se od ljudi zatraži mišljenje, u komentaru je nastala prava rasprava – ko ima pravo prvenstva prolaza na raskrsnici, ali i oko toga, zbog čega je to tako.

Šta vi mislite – ko ima prava prolaska u ovoj situaciji?

Rešenje:

Dobro je poznato – ukoliko vozilo skreće levo, ima obavezu da propusti vozilo koje zadržava smer kretanja. I upravo to je slučaj na ovoj ilustraciji.

Znakovi koji se nalaze iznad semafora mogli bi da dovedu vozača u zabludu. Međutim, s obzirom na to da semafor pokazuje zeleno, jasno je – prvenstvo prolaza ima automobil, a autobus mora da ga propusti.

U slučaju da semafor ne radi, autobus bi imao prednost, jer tako pokazuju saobraćajni znaci. I na kraju, u slučaju da nema nikakve signalizacije, primenjivalo bi se pravilo levog skretanja. Dakle, autobus bi morao da propusti automobil, prenosi RadioSarajevo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (3)

Loading
dzoni

24.05.2023 11:41

I autobusu je zeleno, tako da autobus ima prednost.

POPE

24.05.2023 12:22

Kada radi semafor automobil ima prednost.

Autobus

24.05.2023 13:03

Autobus ima prednost,bez obzira na zeleno svjetlo,kod osobnog automobila na znaku prednosti prolaza stoji da autobus ima prednost,ne razumjem šta tu nije jasno!