Ručka
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu.

Postoji razlog zašto takve ručke nema iznad prozora pored sedišta vozača. Pre svega, zato što vozač treba da drži ruke na volanu.

Međutim, u slučaju saobraćajne nesreće, bilo bi prilično opasno držati se za tu ručku dok ste u krivinama, ili se pripremate za udar, kada već vidite da idete ka neizbežnom sudaru. A zašto?

Pa, u slučaju prevrtanja, bočne strane automobila mogu da se ulube, a unutrašnja obloga može da zgnječi prste osobe koja se drži za tu ručku.

Stvarna namena ovih ručki je olakšavanje ulaska i izlaska iz automobila, što je izuzetno zgodno kada su u pitanju niski automobili. Zato bi u sportskim zaista bile od koristi ali, nažalost, tamo ih nema.

Dakle, ove ručke služe da ljudi koji nisu tako brzi i okretni (znači stariji, bolesni, ili na bilo koji način povređeni), mogu lakše da uđu u automobil ili izađu iz njega. Dovoljno su jake da mogu da izdrže prosečnu težinu čoveka, jer ionako služe samo kao pomoć, a ne da se na njih oslonite potpuno.

Da skratimo priču, namena ovih ručki nije sigurnosna, kada vožnja postane zastrašujuća ili opasna. Za to prvenstveno služi sigurnosni pojas. One su tu da omoguće lakši ulazak i izlazak iz vozila.

Postoji još jedna skrivena funckija. Korisnica @sanne_vberkel objavila je video na TikToku u kojem je pokazala kako se ručka u automobilu zapravo koristi, a na taj način prikupila je više od 7,1 miliona pregleda šokiranih korisnika.

Ona na početku videa povlači ručicu iznad suvozačevog prozora, nakon čega je pritisla malo dugme. Ova kvačica drži ručku na mestu, što olakšava vešanje stvari.

 

@sanne_vberkel I was today years old #fyp #fy #car #didntknow

Valja istaći da ovo možda neće funkcionisati na isti način u svakom automobilu, ali vredi proveriti mogu li i ručke vašeg automobila da se podešavaju na ovaj način.

 

Brojni TikTok korisnici ostali su šokirani ovom funkcijom priznajući da im to nikad ni ne bi palo na pamet, a brzo su u komentarima otkrili i da više nauče na društvenim mrežama nego u stvarnom životu.

- Šta?! Kako to nisam shvatila za 42 godine života? - pitala se jedna korisnica, dok je druga dodala:

- TikTok me naučio više nego škola!

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading