USKORO ĆETE MOĆI ĆASKATI I DOK LETITE "Airplane mode" odlazi u istoriju, 5G mreža dolazi u avione
Foto: Shutterstock

Ne zaboravite da isključite telefone ili ih stavite na režim rada u avionu. Opustite se i uživajte u letu! Ovo su rečenice koje uvek čujemo pre poletanja, a isključivanje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja na samom početku putovanja avionom postalo je samo po sebi razumljivo, baš kao i prolazak bezbednosne kontrole pre ulaska u avion i pričvršćivanje sigurnosni pojas. Vreme u vazduhu bilo je vreme bez poziva, poruka, mejlova...

Čini se da je ovom pravilu došao kraj, bar kada su u pitanju zemlje Evropske unije. Evropska komisija je krajem prošle godine odlučila da će prevoznicima biti dozvoljeno da omoguće 5G tehnologiju u avionima, sa rokom do 30. juna 2023. godine.

POZIVI, PORUKE, E-MEJLOVI, NETFLIKS BIĆE DOSTUPNI U ETU...

To znači da će putnici tokom leta moći da koriste sve funkcije na svom telefonu, od pozivanja, korišćenja aplikacija, do strimovanja muzike i filmova. Evropska komisija je prokomentarisala da će novo pravilo pomoći evropskim kompanijama da rastu jer vreme provedeno u vazduhu više neće biti vreme "odsečeno od sveta". „Nebo više nije granica kada je reč o mogućnostima koje nudi povezivanje velike brzine i velikog kapaciteta“, saopštila je Evropska komisija, piše putnikofer.h.

Evropska komisija je još 2008. godine rezervisala neke frekventne opsege za avione kako bi omogućili pristup internetu u vazduhu, ali je ova usluga bila restriktivna, veoma spora i slabo korišćena jer se oslanjala na opremu poput satelita.

BEZBEDNOSNA PITANJA: KAKO FREKVENCIJE MOBILNIH TELEFONA UTIČU NA AVIONE I SISTEME KONTROLE LETA?

Režim rada u avionu, ili isključivanje mobilnih uređaja, istorijski je bio važan zbog nedostatka znanja o tome kako mobilni telefoni utiču na avione i sisteme kontrole leta. U Sjedinjenim Državama još ne razmišljaju o ukidanju pravila o isključenju mobilnih telefona zbog straha da će 5G frekvencije ometati letove, dovesti do lažnih merenja visine i poremetiti komunikaciju između posade i sistema kontrole leta na zemlji.

Regulatori u Evropi tvrde da je rizik od smetnji veoma nizak i da imamo drugačiji skup frekvencija za 5G i niže postavke napajanja od onih koje su dozvoljene u SAD. Oni tvrde da će upotreba mobilnih telefona u avionima biti potpuno bezbedna i da će „planovi za omogućavanje 5G letova raditi u višim frekventnim opsezima i stoga neće ometati sisteme aviona”.

PUTNICI SU PODELJENI: BOJE SE DA BUKA I TUĐI RAZGOVORI LETOVE UČINE STRESNIM

Pored bezbednosnih pitanja, česte putnike ova vest je podelila i zbog udobnosti putovanja na koju su navikli. Dok jedni pozdravljaju to što će tokom dužih letova moći da budu u kontaktu sa svima i odgovaraju na mejlove, drugi se plaše da će u avionu biti ogromna buka, jer sigurno neće biti samo hitni i hitni pozivi. biti. Sedenje satima pored nekoga ko obavlja poslovne pozive ili ćaska sa vašim partnerom može učiniti letenje još stresnijim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading