OPASNO KORIŠĆENJE BLUTUTA Špijuniranje telefona na daljinu, bez da ga dodirnete
Foto: piaxbay

Mnogi od nas verovatno ostavljaju Blutut uključen na našim telefonima i ne razmišljaju o tome, ali stručnjaci upozoravaju da se izlažemo riziku od hakovanja. Blutut može biti koristan način za povezivanje sa zvučnicima, povezivanje opreme za vežbanje sa telefonom ili stvaranje pristupne tačke na laptopu kome je potrebno, ali stručnjaci kažu da ima ozbiljne bezbednosne slabosti.

Combat Siege bi Taboola Bluetooth je Vi-Fi tehnologija veoma kratkog dometa koja omogućava uređajima da bukvalno komuniciraju ako su blizu. To je prilično dobro za bežične uređaje koji mogu da se "uparuju" i razmenjuju informacije.

Međutim, istorija Blututa je puna upozorenja stručnjaka o bezbednosnim rizicima koje on predstavlja. Tokom konvencije, istraživači su pokazali koliko su digitalni zvučnici ranjivi i kako se mogu kontrolisati i naterati da puštaju zvučne zvukove koji mogu izazvati gubitak sluha kod bilo koga u blizini.

„Blutut je nešto što se može hakovati. To je prilično lako i toga treba da budemo svesni“, rekao je Met Lorens, menadžer bezbednosnog inženjeringa u Checkpoint-u.

Jovi Umaving, istraživač u Malvarebites Labs, takođe je upozorio: „Kada je u pitanju deljenje potencijalno osetljivih podataka sa nekim drugim, Blutut nije najbolja tehnologija koja zaista garantuje bezbednu i pouzdanu razmenu. Bolje je koristiti druge bezbednije metode deljenje podataka“. Osim toga, stručnjaci su upozorili i na druge rizike koji mogu nastati upotrebom ove tehnologije kratkog dometa.

Istraživači Danijele Antonioli, Nils Ole Tipenhauer i Kasper Rasmusen objasnili su u radu iz 2019. da „napadač može da prisluškuje ili modifikuje sadržaj obližnjih Blutut komunikacija, čak i između uređaja koji su prethodno bili uspešno upareni“.

Ovo uključuje mogućnost hakovanja i manipulacije podacima koji se mogu preneti preko bežične veze. Međutim, Lourens takođe upozorava na histeriju kada koristite Blutut i telefone uopšte. On je rekao da je važnije poznavati rizike i donositi informisane odluke, piše Unilad.

„Ako želite da budete zaista bezbedni, isključite internet, prestanite da koristite mobilni telefon, ne vozite više... znate šta govorim?“, dodao je on. "Uvek ćete imati određeni nivo rizika. Samo budite svesni toga i promenite svoje ponašanje."
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading