Filharmonijski koncert na otvorenom kruna Betoven maratona
Marko Đoković

Tradicionalni koncert na otvorenom Beogradske filharmonije ove godine se održava na Petrovaradinu sa više od 200 učesnika koji će izvoditi čuvenu Devetu simfoniju - krunu „Betoven maratona“ u Novom Sadu 26. juna, kao jedan od najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture, u okviru programskog luka "Tvrđava mira".

Nakon što naizmenično sviraju sve Betovenove simfonije u istom danu u Gradskoj koncertnoj dvorani, Beogradska i Dortmundska filharmonija će sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, izvesti poslednju simfoniju i čuvenu “Odu radosti” uz hor Slovačke filharmonije.

Filharmonijski koncert na otvorenom kruna Betoven maratona

Marko Đoković

 

Grandiozni koncert na otvorenom Beogradske filharmonije ove godine se seli u Novi Sad u Evropsku prestonicu kulture odakle se prenosi važna poruka humanosti i optimizma. Solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork uz hor iz Bratislave, pevaće „Odu radosti“ - krunu Devete simfonije i zajedničkim snagama uz dva orkestra slaviti sa „Tvrđave mira“ harmoniju i radost stvaranja muzičara različitih nacija, na besplatnom koncertu pod otvorenim nebom kao poklon za mnogobrojnu publiku.

Poslednja simfonija je vrhunac celog Betoven maratona koji karakteriše jedan dirigent, dva grada, dva orkestra, devet simfonija, više od 200 izvođača. Održava se najpre u Dortmundu 19. juna, a potom u Novom Sadu 26. juna kao jedinstveni poduhvat u svetu klasične muzike, ne samo u ovoj godini već i kroz celu istoriju muzike.

Filharmonijski koncert na otvorenom kruna Betoven maratona

Marko Đoković

 

Tako će Novi Sad, Evropska prestonica kulture, biti mesto ekskluzivnog muzičkog poduhvata već od jutarnjih časova u Gradskoj koncertnoj dvorani za koji se ulaznice mogu nabaviti preko prodajne mreže Gigs Tix, dok besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, ima simbolični početak u 20.22.

10 časova - Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija

12.30 časova - Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija

15 časova - Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija

17.30 časova - Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija

20.22 časova – Simfonija br. 9, besplatan koncert na otvorenom, Petrovaradinska tvrđava

Filharmonijski koncert na otvorenom kruna Betoven maratona

Marko Đoković

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading