PRVE ČETIRI NEDELJE Na nekoliko stvari treba da obratite pažnju ako ste dobili mačiće
Foto: Shutterstock

Oni će brzo rasti i razvijati se i sada van materice biće im potrebna toplota, hrana i zaštita od zaraznih bolesti i parazita. Mačići verovatno nikada više neće rasti neverovatnom brzinom koju postižu tokom ovog perioda, a videti promene u njihovom razvoju iz nedelje u nedelju je divno iskustvo.

PRVE ČETIRI NEDELJE Na nekoliko stvari treba da obratite pažnju ako ste dobili mačiće

Foto: Shutterstock

 

Prva nedelja

Novorođeno mače se lako uklapa u vaš dlan. Pupčana vrpca će im otpasti za dva-tri dana, ali oči i ušni kanali još neće biti otvoreni. Mačići su bespomoćni u ovom uzrastu, ali mama instinktivno zna njihove potrebe. Hrani ih, drži ih u blizini i kupa ih svojim jezikom, koji im takođe podstiče varenje i pomaže im da uriniraju i vrše nuždu. Mačke majke su veoma zaštitnički nastrojene prema svojim mališanima i premestiće ih na drugu lokaciju ako im se ljudi previše približe.

Pod uslovom da je majka vakcinisana ili ima prirodni imunitet, mačići će dobiti isti imunitet tokom prvih 24 do 48 sati kroz njen kolostrum, koji je trajati sve dok ne postanu dovoljno stari da dobiju vakcinu.

Novorođenčad će težiti u proseku 80 grama pri rođenju i mogu da udvostruče svoju težinu do kraja prve nedelje. Dobra je ideja da ih izmerite i pratite njihovu težinu kako biste utvrdili da li dobijaju adekvatnu ishranu. Oni su u ovom trenutku jednostavno male fabrike za preradu hrane, a njihove jedine aktivnosti su dojenje, spavanje i obavljanje nužde. U ovom uzrastu postoji vrlo malo društvene interakcije, osim što se takmiče za svoju omiljenu bradavicu.

PRVE ČETIRI NEDELJE Na nekoliko stvari treba da obratite pažnju ako ste dobili mačiće

Foto: Shutterstock

 

Druga nedelja

Mačići nastavljaju rast zapanjujućom brzinom, najmanje 10 grama dnevno dobijaju. Mačku treba hraniti kvalitetnom hranom kako biste joj pomogla da nadoknadi hranljive materije koje gubi tokom dojenja. Kasnije će mačići biti upoznati sa istom hranom.

Njihove oči će početi da se otvaraju i biće potpuno otvorene u dobi od devet do 14 dana. Oči svih mačića su plave i ostaće takve nekoliko nedelja. Vid će im u početku biti zamagljen, a zenice im se neće širiti ni skupljati tako lako, te ih treba čuvati od jakog svetla.

Treća nedelja

Slušni kanali će biti potpuno otvoreni, a njihovo čulo sluha se još razvija. Međutim, mačići se mogu uplašiti od glasnih zvukova. Uši im se mogu već uspraviti do ovog uzrasta. Boja očiju može početi da se menja. Čulo mirisa će biti dobro razvijeno.

Nemojte se iznenaditi ako čujete da mačići počinju da predu u ovom mladom dobu. Sada će početi da izbijaju mlečni zubi, a majka mačka će početi da razmišlja o odbijanju.

Četvrta nedelja

Mačići će početi da stoje negde između treće i četvrte nedelje ​i pokušaće da hodaju, iako će njihovi prvi pokreti biti veoma klimavi. Njihova tela nisu proporcionalna njihovom konačnom odraslom stanju. Mali repovi su veoma kratki, a glave su im nesrazmerno velike u odnosu na telo i noge. To će se, međutim, sve promeniti kako počnu da se kreću. Nemojte se iznenaditi kada vidite mačiće kako beže iz svog gnežda dok žele da prošire vidike. Takođe će više komunicirati sa svojim braćama i sestrama u leglu, čak do tačke formiranja saveza. Važno je nastaviti hraniti majku kvalitetnom hranom sve dok doji mačiće. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading