O čemu se radi? Evo zbog čega psi beže od kuće
Foto: Shutterstock

Iako ne možete svog psa pitati zašto beži, možete na osnovu njegovog opšteg ponašanja shvatiti o čemu se radi.

PSU JE DOSADNO

Razlog broj jedan zbog kog psi beže od kuće je činjenica da im je dosadno. Ako je vaš ljubimac ostavljen sam u dvorištu, bez igračaka bilo kakve vrste i mentalnih stimulacija lako bi se moglo dogoditi da iskoristi priliku da malo ode u šetnju po komšiluku kada kapija ostane otvorena. Svim psima, a naročito lovačkim je potrebno da nešto rade. Ako im to ne obezbedite, sami će pronaći svoju avanturu.

PAS SEBI TRAŽI PARTNERA ZA PARENJE

U doba parenja daleko su veće šanse da će vaš ne kastrirani mužjak ili ne sterilisana ženka da pobegnu od kuće. Njihovi hormoni koji su tada u totalnom haosu su krivi za ovakvo ponašanje. Njih navodi želja da nađu partnera za parenje i gotovo da ništa ne možete da uradite po tom pitanju, osim da ih odvedete kod veterinara na hiruršku intervenciju. Osim što sprečavaju pse da beže od kuće kastracija odnosno sterilizacija im ujedno čuvaju zdravlje.

PAS OSEĆA POTREBU ZA LOVOM

Iako vaš pas možda nije ni jedan dan u svom životu zaista proveo u lovu, to ne znači da u njemu ne čuči iskusni lovac. Mnogo puta će se desiti da preskoči visoku odradu ili na neki drugi način pobegne iz dvorišta kada ugleda vevericu, mačku ili pticu. Iako će kod lovačkih pasa ova želja biti mnogo izražajnija, gotovo svi psi prirodno uživaju u lovu na sitne životinje. Ukoliko okupirate um svog psa nekim drugim stvarima poput igračaka, preskakanja prepreka ili učenja novih trikova, skrenućete mu misli sa lova.

PAS JE UPLAŠEN

Čak i psi koji se inače jako dobro ponašaju mogu pokušati da pobegnu od kuće kada su uplašeni. Ovo se obično dešava ako se pas plaši grmljavine, a ostavljen je sam u kućici u dvorištu. Takođe, zvuci poput vatrometa mogu biti problematični. Ako ne vidi drugo rešenje, pas će preskočiti ogradu ili se provući između rešetki na njoj u pokušaju da što dalje pobegne od onog što ga plaši. Preporučljivo je dopustiti psu prilikom velikih oluja sa grmljavinom i vatrometa da uđu u kuću na sigurno. Na taj način će steći sliku o tome da je vaš dom njihovo sigurno utočište.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading