Pas se plaši zbog oluje i gromova
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Čest je kao i strah od petardi ili vatrometa, piše Djole dog. Najpre utvrdite kako pas reaguje - blago uznemireno, veoma uznemireno ili je reakcija još burnija.

Navikavanje na zvuk grmljavine

Ne možete psa navikavati na zvuk kada grmljavina već počne, niti par sati pre, nego mnogo ranije. Počnite s kratkim puštanjem snimka grmljavine, pa postepeno pojačavajte ton. Posle nekog vremena trebalo bi da manje reaguje ili ne reaguje uopšte, ali bitno je da budete uporni.

Ako priprema izostane

*Hrana - ponudite mu omiljene granule ili poslasticu, To će mu skrenuti misli, ali će povezati grmljavinu s nečim pozitivnim, pa će sledeći put reakcija biti verovatno blaža

*Igračke - ponudite omiljenu igračku ili mu dajte novu - ima pasa koji se izuzetno raduju novoj igračkici, te može poslužiti umesto hrane za zaboravljanje grmljavine.

*Fizička aktivnost - trčite kroz kuću, jurite ga, zabavljajte se. Ideja je da pas gleda u vas i da vam se pridruži, kako bi svi ti spoljni zvuci ostali periferni.

*TV i/ili glasna muzika - mogu da stvore buku dovoljnu da pas ne reaguje na grmljavinu ili da reaguje manje, s obzirom da je na to navikao, pa mu ta buka ne smeta.

*Korišćenje nekih prirodnih sedativa, ulja ili nekih drugih preparata takođe može da pomogne i ublaži posledice stresa koji je pas preživeo.

Šta nikako ne treba raditi

*tešiti psa i tako mu stvarati dodatnu anksioznost

*biti i sam uplašen, pokazivati to i doprinositi tako stresu psa i intenziviranju straha

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading