Komander, pas Džozefa Bajdena
Foto: AP/Carolyn Kaster (STF)

Zašto pas juri svoj rep?


Iako je ova pojava toliko poznata da je čak i počela da služi kao ilustracija uzaludnosti (“Juri svoj rep” je izraz za nekoga ko se stalno vrti u krug i ništa ne postiže), ipak nije reč o samo bezazlenoj igrariji kod pasa. 
Kada pas juri, pa čak i grize svoj rep, može da bude pokazatelj nekog problema koji on ima. Uzroci ovih radnji su sledeći:

  • fizički problemi,
  • nedostatak pažnje,
  • dosada,
  • psihički problemi.


Fizički uzroci jurenja repa mogu biti želja da ga on zagrize, usled određenih smetnji u toj regiji o kojima će reč biti u narednom odeljku. Sledeći razlog je u vezi sa nedostatkom pažnje. Naime, ukoliko pas oseća da sa njim provodite premalo vremena, ili bar manje nego inače, ovo je način da skrene pažnju na sebe i pokaže vam da nedovoljno vremena provodite sa njima.

Kada smo već kod provođenja vremena: ukoliko pas nema dovoljno aktivnosti, on ima potrebu da svoje vreme nekako ispuni. Nedostatak pažnje i dosada su direktno povezani, pa će pas usled nedostatka pažnje tražiti nove načine zabave.

Takođe, ukoliko ste uzeli psa iz odgajivačnice, on pri prelasku u nov dom može ispoljiti ovakvo ponašanje. Kada se odvoji od legla, postaje mu dosadno bez ostalih pasa pa mu jurenje repa predstavlja jedinu zanimaciju.


Još jedan razlog zašto pas uporno juri svoj rep je prethodno podsticanje ovakvog ponašanja. Ukoliko vam je nekada ova aktivnost psa bila simpatična i čak ste je i nagrađivali, pas će to zapamtiti i ponavljati je. Ukoliko i dalje postičete ovakvo ponašalje važno je da odmah prestanete i počnete da blago prekorevate.
 

Kako prepoznati da je reč o patološkom ponašanju?


Jurenje repa, iako deluje bezazleno, može preći u patološko panašanje i biti pokazatelj psihičkih problema kod psa. Kako to uočiti?

Veterinari preporučuju pa pažljivo posmatrate ove radnje psa jer ukoliko one postanu učestale preko svake mere, i ako se javljaju u kombinaciji za griženjem repa - u smislu da mu jurenje repa odvlači pažnju od vas ili drugih aktivnosti, znaćete da uzrok krije u psihi životinje.

Opsesivno jurenje repa jedan je od pokazatelja je kompulsivnog poremećaja. Istraživanja koja su sprovodili veterinari pokazalo je da ovaj tip poremećaja, pa posledično i ovog ponašanja, može biti nasledan.

Ukoliko sumnjate da je ova aktivnost kod vašeg psa posledica psihičkog stanja, konsultujte se sa veterinarom. Potrebno je posmatrati ponašanje psa, ispitivati uzroke, i dobiti informaciju o roditeljima psa, na osnovu čega će se dobiti odgovarajuća dijagnoza i preporučena terapija.

Zašto pas grize svoj rep?


Griženje repa, koje se često javlja kod aktivnosti jurenja za njim, često se javlja usled fizičkih smetnji, kao što su problemi sa analnim žlezdama ili neke infekcije. Drugi razlog je psihičko stanje psa, o čemu smo već pisali u prethodnom odeljku.

Ne bi trebalo da ignorišete manje grickanje repa, jer problem može da dobije i veće razmere kao griženje repa do krvi, što je uočeno kod mnogih pasa. Ovo je definitivan pokazatelj psihičkog problema i potrebno je ozbiljno mu pristupiti.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
pas

Komentari (0)

Loading