Ovaj velegrad tone brže nego ikada i nema nade da se to može ptomeniti!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Preko 100 godina poznato je da Mekiko Siti tone zbog uklanjanja vode iz zemlje na kojoj je izgrađen. Ovo potonuće sada je dostiglo alarmantnu stopu od 50 centimetara (20 inča) godišnje, a nova studija sugeriše da nema nade da se to preokrene.

Meksiko Siti je izgrađen iznad astečkog grada Tenočtitlan i jezera Tekkoko, sistema slanih i slatkovodnih jezera. Asteci su imali nasipe da odvoje slatku vodu i zaustave poplave, ali one su uništene tokom španske kolonijalne invazije i opsade grada 1500-ih. Posle su Španci isušili jezero, a ostao je samo mali deo.

1900-ih grad je tonuo brzinom od 9 centimetara (3,5 inča) godišnje. Od kraja 1950-ih, to se povećalo na 29 centimetara (11,4 inča) godišnje, količina vode koja se mogla bušiti iz zemlje u tom području bila je ograničena. Iako je to na neko vreme pomoglo usporavanju potonuća, nije zaustavilo ili preokrenulo proces. Neko vreme se vraćao na 9 centimetara, ali je u poslednje dve decenije u nekim delovima grada porastao do stope potonuća od 50 centimetara. Sada tim veruje da količina uklonjene vode više ne utiče na nivo potonića.

Tim je koristio 115 godina nivelisanja podataka u kombinaciji sa savremenijim pristupima poput Interferometrijskog radara sa sintetičkom otvorom (InSAR) prikupljenog u poslednje 24 godine i GPS podataka iz poslednjih 14 godina da bi pokazali da „ne postoji značajna elastična deformacija “. Slojevi gline ispod grada do sada su sabijeni za 17 procenata i malo je verovatno da će se obnoviti.

Sa populacijom od preko 21 miliona ljudi, Veliki Meksiko Siti je jedanaesto najveće gradsko područje na svetu i najveće u Severnoj Americi. Preko 70 procenata pijaće vode dolazi iz izvora za vađenje podzemnih voda.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading