Dokaz da je viteški red Templara migrirao u Brazil pre nego što je Kolumbo zaplovio!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Mnogo pre nego što je Kolumbo kročio u Novi svet, srednjovekovno društvo je već zaživelo. Sada istraživači traže šta je ovu grupu odvelo preko Atlantskog okeana. 

Za čim su tragali i koje tajne sada nude svetu? Novi dokumentarni film pod nazivom „Misterija brazilskih templara“ baca svetlo na jedan od najprevidenijih tragova naše prošlosti i jedan od najintrigantnijih i neshvaćenih kultova ratnika - vitezova templara.

Oko 1118. godine nove ere, Hugues de Paiens, francuski vitez, stvorio je vojni poredak, zajedno sa osam rođaka i poznanika, koji su postali poznati kao vitezovi templari . Red je rastao brzo u velikom organizacije posvećenih hrišćana u srednjem veku, određen za važnu misiju: da zaštiti evropske putnike na njihovom hodočašća u Svetu zemlju i sprovede vojne operacije koje bi osigurale slobodan protok neometano hodočasnika. 

Članovi ovog živopisnog reda vitezova položili su zakletve siromaštva i nosili prepoznatljivu značku koja je nosila crveni krst na belom plaštu. Kako su hodočašća porasla u intenzitetu, tako je rastao i broj templara sve dok nisu postali vodeći vojni poredak srednjovekovnog hrišćanstva .

Dokaz da je viteški red Templara migrirao u Brazil pre nego što je Kolumbo zaplovio!

Foto: Shutterstock

 

Vremenom su templari stekli reputaciju bogatog, moćnog i misterioznog reda koji je bio poznat po svojim aktivnostima dok su se gomile putnika probijale do svetih mesta u Jerusalimu. Kada su hrišćanske vojske oduzele kontrolu nad Jerusalimom 1099. godine nove ere, templari su otvorili vrata za otvaranje sve više hodočasnika. 

Iako su templari na početku naišli na neke kritike, sve se brzo promenilo 1129. godine nove ere, kada je katolička crkva ratnicima dala blagoslov. Deset godina kasnije, papa Inoćentije II dodelio im je posebna prava, uključujući izuzeće od plaćanja poreza, dozvolu za izgradnju sopstvenih oratorija i slobodu od svih papinih naredbi.

Međutim, skoro 200 godina nakon toga, vitezovi templari su se izgubili iz favorizovanja, što je francuskog kralja Filipa IV ne samo da im je oduzelo njihova prava i privilegije, već i da je stotine njihovih legija zatvorilo u dobro utvrđenu tamnicu u Dommeu na jugozapadu Francuske. .

Brazilski Templari su priča dr Ketlin Ball - istraživač, istoričar, i avanturista - čija putovanja odvesti nju i njenu prijateljicu Adele duboko u zemlju koja oduzima dah vidicima, vodopadima, i raskošnih planinskih džungli. 

Dok istražuju to područje, naiđu na stranca koji im govori o misterioznoj žili kvarcne stene koja se proteže kilometrima u blizini. Kad su pobudile radoznalost, Bel i njena prijateljica krenule su sa čovekom preko brdovitog terena. Ubrzo nakon toga, oni nailaze na otkriće koje bi moglo zauvek da transformiše istorijsko shvatanje vitezova templara: Pronašavši neopisivu pećinu, Bel i njen pratilac su zadivljeni slikama krsta templara urezanim u zidove pećine.

Dokaz da je viteški red Templara migrirao u Brazil pre nego što je Kolumbo zaplovio!

Foto: Shutterstock

 

Ball je odmah povezao gravure u brazilskoj pećini sa onima u tamnici u Francuskoj, koju je posetila šest godina ranije, u maju 2009. U zatvoru je nekoć bilo stotina vitezova templara koje je kralj Filip IV početkom 1300-ih osudio na smrt. I dalje ukrašavajući vlažne, porozne zidove francuskog zatvora urezani su prikazi krstova, muških figura i drugih slika. 

Ball je snimila stotine fotografija, zapanjen jezivom okolinom francuskog zatvora. Nije pogrešila sličnost između onoga što je Ball pronašla u srednjovekovnoj tamnici i onoga što je otkrila u Brazilu. 

Znajući da su izgubili svoje uporište u Svetoj zemlji i da je čitav njihov red ugrožen uništenjem, vitezovi templari preduzeli su drastične mere, vodeći ih da pređu Atlantski okean u potrazi za sopstvenim Novim svetom. 

Templari su u Brazil stigli 1200-ih godina, vekovima pre nego što je Kolumbo Evropi objavio otkriće Amerike. Bežeći širom sveta na sigurno, ova grupa templara efikasno je izbegla sudbinu svojih drugova od kralja Filipa IV.

Lopte beleži, „Templari su, kao što je poznato, posedovali većinu brodova tokom 12. do 14. veka i zapovedali najmoćnijom i najorganizovanijom borbenom vojskom i jedriličarskim posadama, stekli ogromno bogatstvo i bili progonjeni i kralja Filipa Lepog i Katoličke crkve. Bila su im potrebna zemljišta gde bi mogli da unaprede svoj plan. “ Čini se da je i dalje najveća misterija kako, kada i ko njihovog epskog preseljenja.

Dokaz da je viteški red Templara migrirao u Brazil pre nego što je Kolumbo zaplovio!

Foto: Shutterstock

 

Već postoji ogromna misterija oko vitezova templara i njihove tajne misije da obezbede svoju versku praksu od progona Crkve, a Ball otkriva naizgled nemoguć put od Francuske, do Portugalije, do brazilske pustinje, gde su vitezovi templari mogli pregrupisati se i nagoditi.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading