Sigurno ste se nekad zapitali: Čemu zaista služi pupak?
Foto: Pixbay

Nakon toga, verovatno ga ne koristimo svakodnevno. Ali ako prostudiramo anatomiju, medicinu ili neku drugu povezano oblast, shvatamo da je pupak centralna tačka u kojoj se abdomen deli na: gornji desni i levi ugao, te donji levi i desni ugao. Uz to, pupak može da bude od koristi prilikom lapraskopske operacije, koja nas može poštedeti ožiljaka na drugim delovima stomaka.

Na Vitruvijevom čoveku, poznatom Da Vinčijevom crtežu koji opisuje srazmere čovekovog tela, pupak se nalazi u središtu kruga koji opisuje čoveka raširenih ruku. Ilustrativna je i činjenica da iako se kod promene poze čoveka skupljanjem ruku središte crteža premešta, pupak ne menja položaj.

Tabu ili gracioznost

Pupak je takođe i centar naše ravnoteže, verovali ili ne, dok je u modi pupak bitan detalj koji se ponekad, najčešće na ženskom telu, ostavlja vidljiv, nepokriven odećom. Nepokrivanje pupka je u nekim zapadnjačkim kulturama bilo tabu. Na primer, šezdesetih godina 20. veka, Barbari Iden nije bilo dozvoljeno da pokaže pupak u televizijskoj emisiji "Sanjam o Dženi" (I Dream of Jeannie).

Međutim, danas se ovaj običaj smatra prihvatljivim i u zapadnjačkim kulturama, a u drugim, kao što je indijska, oduvek je bio prihvatljiv i čak se smatrao oznakom ženske gracioznosti.

Stoga, iako možda deluje da je van funkcije nakon rođenja, ovaj deo tela i te kako ima svrhu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading