Neka verovanja će vas sigurno nasmejati: Najčešći mitovi o ćelavosti muškaraca
Foto: Shutterstock

Svi zajedno godišnje potroše čak dve milijarde dolara na razne preparate i tretmane kako bi zadržali barem malo dlaka na glavi. Naučnici, koji već decenijama, ako ne i vekovima, pokušavaju da otkriju prave uzroke ćelavosti, nikako ne uspevaju. Oni tvrde da su krive ćelije kože na glavi, koje u jednom trenutku u životu muškarca prestaju da sazrevaju.

Kako god, leka još nema. U međuvremenu, možda nije loše znati da su neke stvari koje često vezuju za ćelavost - obični mitovi.

ĆELAVOST SE PRENOSI S MAJČINE STRANE

Nije potpuno tačno. Primarni gen vezan za ćelavost nasleđuje se od majke, ali u igri su i drugi geni, koji se nasleđuju sa očeve strane.

ĆELAVOST JE ZNAK STAROSTI

Naprotiv: kosu sve češće gube tridesetogodišnjaci, pa i dvadesetogodišnjaci. Što ranije počne ćelavljenje, veće su šanse za potpuni gubitak kose.

NOŠENJE ŠEŠIRA ILI KAPE PODSTIČE ĆELAVLJENJE

Imamo dobre vesti za sve ljubitelje pokrivanja glave: ako su čisti, nemaju veze s ćelavošću. Ali ako su prljavi i puni bakterija, mogu izazvati infekcije kože glave.

Pa ko ovo izmisli: ŠVALERI RANIJE GUBE KOSU

Ovaj mit je verovatno izmislio neko ćelav. Apsolutno nije istina. Takođe, istraživanja su pokazala da je nivo testosterona kod ćelavih i "običnih" muškaraca potpuno isti.

SUNCE JE KRIVO ZA SVE

E pa nije! Oni koji se sunčaju imaju podjednake šanse da oćelave kao knjiški moljci.

OD UGLJENIH HIDRATA SE ĆELAVI

Naprotiv! Ugljeni hidrati i crveno meso obezbeđuju hranljive sastojke koji znače i glavu punu kose. Neka istraživanja dovode u vezu manjak gvožđa u organizmu i gubitak dlaka na glavi.

KOSA OPADA OD STRESA

Delimično tačno: stres može da ubrza opadanje kose, ali samo ako ste već genetski predodređeni za to. Takođe, nagle promene težine (debljanje ili mršavljenje) mogu takođe doprineti ubrzanom gubitku vlasi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading