NAJZNAČAJNI PRONALAZAK U Peruu je pronađen grob hirurga star više od 1.000 godina
Foto: Shutterstock

Grob broj 77 otkriven je pre nekoliko godina, ali je tek sada moguće izvršiti detaljna iskopavanja, zahvaljujući kojima smo saznali koliko je ovaj nalaz jedinstven.

Iskopavanja u Huaki Las Vantanasu sproveli su naučnici iz Nacionalnog Muzeja Nauke 2010/2011. Tada je otkriven čovekov grob. Međutim, pre nego što su počela detaljnija iskopavanja, ispostavilo se da regionu preti opasnost od poplava. Tako su arheolozi uzeli ono što su tada pronašli i obezbedili nalaze u skladištu muzeja. Proučavanje grobnice započeto je tek prošle godine, nakon dobijanja sredstava od „Nationale Geografije”.

– Pokojnik je predstavnik srednjeg perioda sikanske kulture. Zajedno sa njim u grob je položena zlatna maska umrljana cinaberom, prsni komad, neka vrsta ponča sa bakarnim pločicama i zlatnim brijačem - kaže Karlos Elera, direktor Nacionalnog Muzeja Nauke. Ispod ponča bila je sakrivena boca sa dva izliva i drškom koja je predstavljala Huako Reja. Među pronađenim predmetima bile su i pozlaćene bakarne činije i svečani tumi nož.

NAJZNAČAJNI PRONALAZAK U Peruu je pronađen grob hirurga star više od 1.000 godina

Foto: Shutterstock

 

Najzanimljiviji je, međutim, set jednostrano naoštrenih igala, šila i noževa. Dolaze u različitim veličinama, neke su opremljene drvenim ručkama. Pored pomenutog tumija pronađena je svojevrsna metalna tacna. Pored nje su se nalazile dve čeone kosti, jedna odrasla a druga tinejdžera. Precizno su isečeni i modifikovani da služe kao noževi. Na osnovu svih ovih nalaza, specijalisti su zaključili da je telo hirurga položeno u grobnicu 77.

Sikanska (lambajekova) kultura se razvila na severnim obalama Perua u godinama 750–1375. Razvilo se nakon kulture Moče.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading